Van Büyük bir zirveye daha ev...
MEBİT

Büyük İslam Kongresi Van'da Yapılacak

Van Büyük bir zirveye daha ev sahipliği yapacak. Büyük islam Kongresi Van'da yapılacak

Abone Ol

2017-04-27 10:28:00 | Son Güncelleme : 2024-02-15 06:21:09

Büyük İslam Kongresi Van'da Yapılacak

Son zamanlarda uluslararası anlamda çıkışlar yapan, farklı ülkelerden öğrenciler, farklı dillerde eğitim ile uluslararası üniversite olma yolunda ilerleyen Yüzüncü Yıl Üniversitesi son dönemlerin en büyük kongresine ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

 

Üniversite aylardır hazırlığı yapılan uluslararası İslam Kongresi için tam 24 ülkeden ismi Van’da buluşturmak için hazırlıklar yapıyor. İslamafobia’nın sıkça tartışıldığı, Ortadoğu’nun önemli bir süreçten geçtiği bir dönemde İslam’ın enine boyuna konuşulacağı toplantıyı Van’da gerçekleştirerek önemli bir hamle yapmaya hazırlanan YYÜ gözlerin Türkiye ve Van’a çevrilmesini de hazırlığını yapıyor. Yüzü aşkın ismin katılacağı kongre önceki açıklamalarda bulunan ve bu dev buluşmayı değerlendiren YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal; “Bu kongre aslında İslam ülkelerinin kendileriyle kendi içerisindeki diyaloglarının konuştuğu dillerin, birbirleriyle ilişkilerini ortaya koyma açısından çok önemli bir sempozyum.” Yorumunu yaptı. Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Karadağ ise; “Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğiz. Bu ilkin Van'ımızdan, YYÜ'den çıkmış olması bizi daha çok bahtiyar etmiş olacak.” Sözlerine yer verdi.

 

Yüzüncü Yıl Üniversitesi ev sahipliğinde 10-14 Mayıs tarihleri arasında “21’inci yüzyılda İslam Dünyasına stratejik bakış uluslararası kongresi” düzenlenecek. Konu kapsamı, katılımcılar ve katılımcı ülke çeşitliliği ile Van’da ve bölgede bir ilk konumunda olan kongreye Türkiye’den 59, yurtdışından 24 farklı ülkeden 49 katılımcı gelecek. Kongreye dair açıklamalarda bulunan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Karadağ, yapılacak olan kongrenin İslam’a çok büyük katkı sunacağına dikkat çektiler.

 

BATTAL: ÇOK ÖNEMLİ BİR SEMPOZYUM OLACAK

Toplantıda ilk olarak konuşma yapan YYÜ Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, 21’inci yüzyılda İslam dünyasına stratejik bakış konulu sempozyumunun ön tanıtımı için bir araya geldiklerini ifade ederek, “Son dönemlerde özellikle İslam ülkeleri kendi içerisinde zaman zaman çok gergin, zaman zaman sorunların çözümüne yönelik olması hasebiyle ilişkilerini sürdürmeye devam ediyorlar. Bazen gergin, bazen yumuşak, bazen orta halli, ilişkiler devam ediyor. Kentimizde dünden beri devam eden Türkiye-İran formu da bu ilişkilerin bir göstergesidir. Ülkemizin İran’la ilişkileri bu tür toplantılara önemli bir etki ediyor. Dolayısıyla bu kongre aslında İslam ülkelerinin kendileriyle kendi içerisindeki diyaloglarının konuştuğu dillerin, birbirleriyle ilişkilerini ortaya koyma açısından çok önemli bir sempozyum olacak.” Dedi.

 

“İSLAM ÜLKELERİ AÇISINDAN ÇOK ÖNEMLİ OLACAK”

24 ülkeden 49 katılımcı, Türkiye'den de 50 civarında katılımcının olacağını ifade eden Battal, İslam ülkelerinin 21’inci yüzyılda karşılaşabilecekleri sorunların çözümlerine ilişkin çok önemli tebliğler gönderildiğini söyledi. Battal, “Bunların özetleri de basıldı, kitapçık haline getirilmiş olacak. Bu bizim açımızdan ve İslam ülkeleri açısından çok önemli olacak. Belki de Türkiye'de veya İslam dünyasında böyle bir sempozyum 1-2 kez yapıldı. Bu onlardan bir tanesi olmuş olacak. Sempozyuma üniversitemize ev sahipliği yapacağı için ben çok mutluyum. Ben sempozyumun düzenlenmesinde görev alan başta Prof. Dr. Hüseyin Karadağ arkadaşımız olmak üzere görev alan bütün arkadaşlara teşekkür ediyorum.” Diye belirtti.

 


 

 

“KADINLARIN VE ÇOCUKLARIN YAŞADIÐI SORUNLAR GİBİ ALT BAŞLIKLAR VAR”

Mayıs'ın 10’unda sempozyumun başlayacağını sözlerine ekleyen Battal, “Bu sempozyumun başlıkları nelerdir? Genellikle bizim İslam ülkeleri veya toplumlar coğrafi konumla beraber yaşadığı sorunları da satın almış oluyor. Yani coğrafya bir kaderdir dolayısıyla jeopolitik üzerinde kesinlik 21 yüzyılda çok doğru bir algı oluşturulması lazım, çok doğru bir değerlendirme yapılması lazım. Yine toplum ve siyaset bir diğer konu başlığımız. Burada da yine bizim İslam ülkelerinin en çok sorun yaşadığı mezhep sorunları, yönetim toplum ilişkileri, siyasal hareketler vs. Bu konular üzerinden tebliğler gönderildi. Bir diğeri de kültür, bilim, eğitim ve teknoloji bunlar yine İslam ülkelerinin kendi içerisinde sürekli tartıştığı, konuştuğu veya sorun yaşadığı, çözüm üretmek için yönelttiği başlıklar, İslam dünyasında bilim ve teknoloji, İslam dünyası kültür envanteri, İslam dünyasında kadınların ve çocukların yaşadığı sorunlar gibi alt başlıklar ile güçlendiriliyor. En önemli başlıklardan biri ise ekonomi yine İslam dünyası çok önemli kaynaklar elinde tutmasına rağmen ekonomik açıdan da sorun yaşayan ülkelerin yine İslam ülkeleri olduğunu görüyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

BATTAL: ALANINDA ÇOK GÜÇLÜ İSİMLER KATILACAK

Battal şöyle devam etti: “İslam dünyası ekonomik güçlerini, ekonomik kaynaklarını doğru kullanamıyor belki o sonuç çıkacak sempozyumdan. Kendi aramızdaki ekonomik ilişkilerin doğru bir şekilde geliştirilmesi bakımından da çok önemli bir başlık. Burada da yine alt başlıklarımız İslam dünyasının ekonomik potansiyelleri tartışılacak, tartışılması gerekiyor. Yatırım imkânları, milli gelir düzeyini etkileyen nedenler, gerçekten çok can alıcı başlıkları, alt başlıkları ile beraber arkadaşlarımız irdelemiş. İnşallah sempozyumu beraber takip edeceğiz göreceğiz. Alanında çok güçlü isimler, bilim insanları katılacak. Belki ülkesinde siyasi ve bilimsel açıdan çok güçlü isimler katılacak. Öğrencilerimizi de zaman zaman konuşturmak suretiyle eğer imkân olursa halkımıza da ayrı bir özel konferanslar verdirmek suretiyle bu sempozyuma katılan katılımcılardan maksimum yararlanmaya çalışacağız.”  

 

“BÜYÜKŞEHİR BELEDİYEMİZ BİZE ÇOK BÜYÜK KATKI SUNDU”

Sempozyumun sıradan bir sempozyum olmadığını ve çok önemli bir sempozyum olduğuna dikkat çeken Battal, “Türkiye'de son yıllarda buna benzer ya 1 ya da 2 sempozyum yapıldı. Bu sempozyumun YYÜ bünyesinde yapılması bize ayrı bir güç veriyor, ayrı bir mutluluk veriyor. Ben sempozyuma katkısı olan başta TİKA olmak üzere, bilimsel araştırma fonumuza, sivil toplum kuruluşlarımıza, belediyelerimiz var, Büyükşehir Belediyemiz bize çok büyük katkı sundu. Ben hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum. Tüm emeği geçen arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Çok ince elenip sık dokunan hazırlanmış olan bir toplantı oldu. 4 dilde tercümesini yaptık programın bu anlamda da bir fark ortaya koymuş olduk. Sizlerde göreceksiniz oldukça keyifli bir toplantı olacak ve sonuçları da kitaplaştırılacak, bakanlıklarımıza ve ilgi bürokratlara ulaştırılacak. Bunu evrensel dil olan İngilizceye de çevireceğiz.” Diye konuştu.

 

BATTAL: DÜNYA ÇAPINDA İNSANLAR VAN'A GELECEK

Yüzüncü Yıl Üniversitesinin güçlü bir alt yapıya sahip olduğu dile getiren Battal, en zahmetli, en sıkıntılı toplantıları bile yapabilecek, ev sahibi olacak kapasitede olduğuna vurgu yaptı. Battal: “Bu kongrelerin sonunda da iz bırakabiliyor, daha önce rektörler toplantısını burada yapmıştık o toplantıdan sonra 10 -15 yerde toplantı yapıldı ama hep Van konuşuldu. Burada da onu göreceğiz. Arkadaşlarımız gece, gündüz, hafta sonu demeden çalıştılar. Dünya çapında insanlar Van'a gelecek ve Van'ı tanıyacak bu turizm içinde çok önemlidir.” Dedi.

 


 

 

 

“BİLİMSEL TARTIŞMALAR YAPILACAK”

Battal’dan sonra kongreden bahseden Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Karadağ, yalnızca Van'da değil bölgede de kapsamı, mahiyeti, katılımcı çeşitliği ve katılımcı ülke çeşitliliği bakımından böyle bir kongre yapıldığını kaydetti. Karadağ, “Yurtiçinden 59, 24 ülkeden de 49 toplam 100 tebliğ sunulup bilimsel tartışmalar yapılacak. Bunu ayın 13'ünde basın mensupları ile beraber saat 9.45'te bilim adamlarımızın katılımıyla kamuoyuna sonuç bildirgesi ortaya çıkan ana konu başlıkları, ana sunum ile değerlendirme raporu halinde kamuoyuna sunulacak. Ayrıca Türkiye'de bir ilki gerçekleştireceğiz. Bu ilkin Van'ımızdan, YYÜ'den çıkmış olması bizi daha çok bahtiyar etmiş olacak. Kongre sonuç bildirgesini ülkemizde görev yapan yabancı misyonunun tamamına göndereceğiz.” Dedi.  

 

TARİHİ FELAKETİ ELE ALMAMIZ LAZIMDI

Karadağ, şöyle devam etti: “Bugün İslam dünyasının yaşadığı felaketler, terör, göç, medeniyet değerlerinin yok edilmesi, insanlık değerlerinin ayaklar altına alınması, horlanması İslam dünyasının ve Müslümanların tercihi değildir. İradi bir tercih değildir. Yapılan bütün akademik ve sosyo-politik çalışmalar sosyolojik araştırmalar göstermiştir ki İslam dünyası şu anda fiili bir proje uygulamasının safhası halindedir. Maalesef iradi bir tercihi olmamasına rağmen bir felaket yaşamaktadır. Haçlı seferleri ve 1'inci dünya harbinden sonra belki Ortadoğu 3'üncü büyük tarihi felaketini yaşıyor. Ben Sayın Rektörümüze çok teşekkür ediyorum. Bize çok güçlü destek verdiler eğer rektörümüzün güçlü desteği olmasaydı biz bu işi kotaramazdık. Biz üniversite olarak, bilim camiası olarak, mensubu olduğumuz medeniyete karşı sorumluluk duygularımızla beraber bunlara bigane kalamazdık. Tamamen akademik hassasiyet ve bilimsel bir metodoloji ile İslam dünyasının yaşamış oldukları sorunları ve sıkıntıları, tarihi felaketi ele almamız lazımdı, üniversitemiz bu işi yaptı.

 

Bunu yaparken Van şehrimizin tarihi değerlerini, doğal güzelliklerini, insanını, kültürünü gelen konuklarımıza tanıtmak çok kapsamlı bir program hazırladık. Mayıs 11'in akşamı 12'si öğleden sonra ve 13'ünde Van'ımızın ve Van Gölü çevremizin tarihi ve doğal güzelliklerini gelen konuklara takdim edeceğiz.”

 

 

 

YÜKSEK KATILIM OLACAK

Karadağ, programın gerçekleşebilmesi için iki ana sacayağına ihtiyaç olduğuna dikkat çekerek, “Bunlardan biri şu bu kongre çok yüksek bütçeli bir kongre, ikincisi maalesef bütçe tek başına yetmiyor üst düzey bir tecrübeye ihtiyaç var. Arkadaşlarımızın her biri bu konuda tecrübelerini ortaya koyduklarını bunu esirgemediklerini, emeklerini fedakârca bu işe harcadıklarını belirtmek istiyorum. Kongre Mayıs 11'de Elite World otelde yüksek katılımlı bir açılış program olacak. Basın mensuplarını davet ediyorum.” Diye belirtti. 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER