Van Esnaf ve Sanatkârlar Odala...
MEBİT

Van Esob Esnafın Sorunlarına Çözüm Bekliyor

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Muhittin Aydemir, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ve Van Milletvekili Beşir Atalay’dan esnafın sorunlarının çözümü için destek olmalarını istedi.

Abone Ol

2016-02-13 09:22:00 | Son Güncelleme : 2023-11-14 22:16:37

Van Esob Esnafın Sorunlarına Çözüm Bekliyor

Açıklamasında Kalkınma Bakan Cevdet Yılmaz ve Van Milletvekili Beşir Atalay’ın 19 Ekim 2015 tarihinde Van Esnaf Odaları Birliğini ziyaret ettiklerini belirten Van ESOB Başkanı Muhittin Aydemir, “Ziyarette deprem de dâhil olmak üzere son yıllarda Van’da yaşanan olaylar ve sonrasında meydana gelen sosyal ve ekonomik olumsuzları anlatmıştık. Ayrıca Van’ın genel ekonomik durumu ile Van esnafının sorun ve isteklerinin yer aldığı bir rapor da sunmuştuk. Sayın Kalkınma Bakanımız Cevdet Yılmaza ve Van Milletvekilimiz Beşir Atalay’a verdiğimiz raporda; Van ve Bölgedeki meslek odalarına kayıtlı olan bütün esnaf ve sanayiciye KGF kefaletiyle 100 bin TL üst limitli ödemesiz dönemli ve uzun vadeli Faizsiz Acil Destek Kredisi imkânı sunulması. Olumsuz gelişmeler nedeniyle bölgedeki piyasa koşullarına bağlı olarak durgunluk yaşayan meslek odalarına kayıtlı esnafımıza Faiz Desteği sağlanması.

 

Van’da yaşanan deprem, olaylar ve çatışmaların yeniden başlaması nedeniyle ekonomik dengeleri bozulan, işleri duran, ödemelerini düzenli yapamayan Esnaf’ımıza sicil affı getirilmesi. Depremden sonra Van’ı terk etmeyen ve meslek odalarına kayıtlı bulunan esnaf ve sanatkar için deprem sırasında ve mücbir sebep ile ertelenen vergi miktarı kadar iş yerine yatırım yapması ve belgelemesi halinde teşvik kapsamında vergi muafiyeti getirilmesi. Yakın zamanda kapanan Van Kapıköy ve Hakkâri Esendere Sınır Kapılarının yeniden açılması ve 24 saat hizmet verir hale getirilerek İranlı turistlerin gelişinin kolaylaştırılması. Van’da önemli sayıda kayıtsız esnaf bulunmaktadır. Gerek vergi dairesi, gerekse belediyeler tarafından vergi ve ruhsat denetimlerinin düzenli yapılarak kayıt dışılığın önlenmesi. Çıraklık ve Mesleki Eğitim Okulların mesleki belge sınavlarında meslek odalarının gözlemci bulundurmasının sağlanması. Daha önce esnaf ve sanatkârlar odaları bünyesinde yapılan iş ve işlemlerle ilgili yetkinin yeniden odalara verilmesi. Emekli olduktan sonra çalışan esnafın Bağkur tarafından yapılan emekli maaşlarından yapılan %15 güvenlik destek primi kesintilerinin kaldırılması. Ulusal market zincirlerinin mahalle bakkalı mantığı ile açtığı marketler ile küçük esnafımız birer birer kapanıyor.


Örneğin sadece Erciş ilçemizde 4 tane BİM, 4 tane A101 var. Küçük esnafın korunması için bunlarla ilgili bir önlem alınması. TRB2 Bölgesi içerisinde yer alan ve cazibe merkezi olan Van’da Halk Bankası Bölge Müdürlüğü’nün kurulması. Van havaalanı uluslararası uçuşlara açılarak Van’ın cazibesi arttırılmalı, Van’a davet edilecek yatırımcılar, ulaşım konusunda da desteklenmeli. Van şehir içi elektrik dağıtım şebekesinin yenilenerek şehirde çok sık yaşanan kesintilerin ve düşük voltajlı elektrik sorununun çözülmesi. Deprem’de ağır hasarlı ve ahşap olan binaların önemli bir kısmı mesken ve işyeri olarak kullanılmaya devam ediyor. Can ve mal güvenliği açısından büyük risk oluşturmaktadır. Ağır hasar raporu bulunan binaların yıkılması, orta hasar bulunan binaların ise bir an önce güçlendirilmesi gerekiyor. Suriyeli göçmenlerin dilencilik yapmasının ve yasadışı işlerde çalıştırılmasının önüne geçilmesi gibi konuların çözümünde destek olmasını istemiştik” dedi.


“ŞİMDİ SIRA SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE”
Sıranın daha önce bir rapor halinde verilen sorunların çözümüne geldiğine dikkat çeken Van ESOB Başkanı Aydemir, “Sayın Bakanımız hükümetteki görevine devam ediyor, Sayın Beşir Atalay da Van Milletvekili olarak bizi temsil ediyor. Raporda belirttiğimiz Van Kapıköy Sınır Kapısı yeniden hizmete açıldı, emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden esnafımızın emekli maaşlarından yapılan yüzde 15 oranındaki kesinti kaldırıldı. Bu çalışmalar için teşekkür ediyoruz. Ancak raporumuzda belirttiğimiz esnafımızın diğer sorun ve isteklerinin çözümü konusunda yapacakları çalışmalar ile destek olmaya geldi. Gerek Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz, gerekse Van Milletvekilimiz Beşir Atalay Van’ın ve Vanlının zor anlarında her zaman yanında oldu. Raporda belirttiğimiz hayati öneme haiz konuların çözümü ile desteklerinin artarak devam edeceğine inanıyorum” dedi.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER