Van Gençlik Hizmetleri ve Spor...
MEBİT

Vanlı 120 Çocuk İçin Anma Etkinlikleri

Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren Van Gençlik Merkezi tarafından öğrencilere 1. Dünya Savaşı'nda Van'dan Hoy cephesine cephane taşıyarak şehit düşen 120 Vanlı kahraman çocukların hikâyesini anlatan 120 Kahraman Çocuk filmi izletildi.

Abone Ol

2016-02-12 10:42:00 | Son Güncelleme : 2024-02-24 12:57:03

Vanlı 120 Çocuk İçin Anma Etkinlikleri

Hafta boyunca okullarda ve Van Gençlik Merkezinde öğrencilere izletilen 120 kahraman çocuk filmi ile başlayan etkinlikler, 11 şubat günü gerçekleştirilen Zeve Şehitliği ziyareti ile devam etti. 12 Şubat 2016 cuma günü ise saat 13:30’da Yukarı Nurşin Camii okuma salonunda kahraman çocuklar için bir mevlit programı icra edilecek. Cumartesi günü ise merkez İmam Hatip Lisesi Konferans Salonunda start alacak anma programı ve ardından kurtuluş parkındaki kahraman çocuklar anıtına kadar "120 Kahraman Çocukları Anma Yürüyüşü" ile program sona erecek.


Konu ile ilgili açıklamalarda bulunan Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürü Nevzat İnanç yaptığı açıklama, "1.Dünya Savaşı yıllarında yetişkin olan ve eli silah tutan herkesin Osmanlı’nın savaştığı cephelere gönderilmesinden dolayı, ilimiz ve ülkemiz adına büyük bir fedakarlık göstererek, Ruslara karşı çarpışan askerlerimiz için cepheye mühimmat taşıyan ve dönüş yolunda şehit olarak bir kahramanlık destanı yazan çocuklarımız için anma programı düzenleyeceğiz. 1915’te kışın en sert dönemlerinde, görev sırası kendilerine geldiği zaman, hiç tereddüt etmeden “Ben varım!” diyen bu çocuklarımız, modern paradigmaların tanımlayamayacağı bir fedakârlık örneği göstermişlerdir. Bilindiği gibi o dönemde Osmanlı birçok cephede düşmana karşı müthiş bir mücadele örneği sergilemiştir. Bu cephelerden biri de, Sarıkamış Cephesi’dir.

 

Van’da bulunan 3. Tümen’de Sarıkamış Cephesi’ne katılmak üzere Erzurum’a gittiği için; şehirde güvenliği jandarma güçleri ve halkın kendisi sağlamaya çalışıyordu. Şehirdeki Ermeni çetelerine karşı halkın korunması için jandarma dışarıya gönderilememiştir. Ancak bu coğrafyanın İslam hamuruyla yoğrulmuş gençleri sorumluluktan kaçmamış ve canları pahasına bir görev üstlenmişlerdir. Ve nihayetinde 18 asker, 2 öğretmen; silah ve fişek, 15 yaşından küçük çocuklar; çocuk başına 1000 fişek, 15 yaşından büyük çocuklar; fişek ve erzak yüklenmiş ve 120 Vanlı çocuktan oluşan kafile, dualar eşliğinde uğurlanmıştır. Maalesef dönüşte tipiye yakalanan çocuklarımız ve beraberindekiler donmuştur. Donan çocuklardan bir kısmı kurtarılsa da, kahramanlar kafilesi bu faciada toplam; 98 çocuk, 10 asker ve 2 öğretmeni şehit vermiştir” dedi.


Geçmişte her türlü imkânsızlığa rağmen; bu ülkenin inançlı ve fedakâr gençleri ortaya koydukları yiğitlikle büyük zaferlere kapı araladıklarını canları pahasına gösterdiklerini ifade eden İnanç, “Ülkemizin yenilmişlik ve köleliği hiçbir şart altında kabullenmeyeceği de 120 Vanlı yiğit gibi nicelerinin diğerkâmlığıyla tarihe altın harflerle yazılmıştır. İşte düzenleyeceğimiz bu programla, bazı uluslararası güçlerin yeniden ülkemizi çeşitli girdapların içine çekmeye çalıştığı bir dönemde, topraklarımızda ve bağımsızlığımızda gözü olanlara karşı; ülkemizin her tarafında, mücadele edecek yiğitlerin olduğu mesajı, dost düşman herkese verilecektir. Hazırladığımız program kapsamında, bu hafta içinde; değişik bir takım faaliyetler icra edilerek, birçok okulda ve kurumumuza bağlı gençlik merkezlerinde de kahraman çocukların yaşadığı hadisenin anlatıldığı, 2008 yapımı, yönetmenliğini Özhan Eren’in yapmış olduğu 120 filminin gösterimi sağlanmıştır.

 

Programımızın finali ise cumartesi günkü etkinlikle gerçekleştirilmiş olacak. Bu program ile konu hakkında malumatı olmayan gençlerimiz aydınlatılmış ve malumatı olanlara da bu kahramanlık hikayesi tekrar hatırlatılmış olacaktır. Yani gençlerimizde tarih bilinci oluşmasına katkıda bulunacaktır. Bu vesile ile tüm halkımızı, Özelliklede gençlerimizi Cumartesi düzenleyeceğimiz bu anlamlı programa davet ediyorum" diye konuştu.

 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER