Van Büyükşehir Belediyesi Kült...
MEBİT

Büyükşehir Belediyesi'nin kültürel ve sosyal çalışmaları

Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından kentte kültür ve sosyal anlamda hayata geçirilen projeler ile birlikte kent halkı için birçok çalışma yapıldı.

Abone Ol

2016-02-11 11:03:00 | Son Güncelleme : 2024-03-10 00:34:48

Büyükşehir Belediyesi'nin kültürel ve sosyal çalışmaları

Nuda Kültür ve Sanat Merkezi tarafından sezon içerisinde çok sayıda etkinlik ile kent halkı sanat ile buluşturuldu. Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Eğitim Destek Evi ise, bir başarıya imza atarak 183 öğrenciyi üniversiteli yaptı.


Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından kentte kültür ve sosyal anlamda hayata geçirilen projeler ile birlikte ilk kez kentin kültür zenginlikleri ortaya çıkarılırken, sezon içerisinde yapılan kültür ve sosyal etkinliklerle kent halkı birçok kültür ve sosyal aktiviteye ev sahipliği yaptı. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Nuda Kültür ve Sanat Merkezi kent halkı için kültür ve sosyal çalışmaların yapıldığı merkez olurken, Sami Dinç Eğitim Destek Evi ise kentte dershaneye gidemeyen öğrenciler için ise adeta umut oldu. Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Dengbej evi ise kentin ve bölgenin tarihine ışık tutan önemli kurumlar arasında yer alıyor. Dengbejler ile bölgenin acı ve sevinçlerin stranlarla dillendirildiği Dengbej evi kültürel anlamda birçok önemli projeye imza attı.


Yüzlerce öğrenciye akademik eğitim veriliyor

Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten Nuda Kültür ve Sanat Merkezi, kent ve bölge halkının kültür ve sanat ihtiyacının giderilmesi, şehrin sosyal yapısının geliştirilmesine dönük olarak çalışmaları ile kent halkı için önemli bir yapı olarak çalışmalarına devam ediyor. Merkez bünyesinde müzik, tiyatro, sinema, halkoyunları, fotoğrafçılık, heykel, resim ve dil edebiyat alanlarında yürütülen çalışmalara öncelik yaparak bu alanda yetenekli çocuk ve gençlerin yeteneklerinin açığa çıkarılması için çalışma yapıyor. Merkez ikinci aşama olarak ise yetenekli çocuk ve gençlere 3 yıl süren akademik eğitim vererek, çocuk ve gençlerin profesyonelleşmesinde önemli rol oynuyor. 2015 sezonu içerisinde Nuda Kültür ve Sanat Merkezi tarafından kurslara katılan 300 öğrenci için 23 eğitmen tarafından ders ve kurslar verildi.


Eğitimler tamamen Kürtçe yapılıyor

Yine yıl içerisinde çok sayıda konser, tiyatro ve atölye gibi çalışmaları hayata geçiren Kültür ve Sanat Merkezi, dünyaca tanınmış Mahsa Vahdat, Mizgin Tahir, Ali Ekber Muradi, Hekim Ludin gibi sanatçıları kent halkı ile buluşturdu. Yapılan çalışmaların tamamı ise ücretsiz olarak halkın hizmetine sunuldu. Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı tarafından sezon içerisinde yüzlerce film, panel, tiyatro ve konserlerin yanı sıra fotoğraf ve müzik enstrümanları eğitimleri verildi. Merkezin en önemli özelliğinden bir tanesi ise bütün eğitim ve etkinliklerin Kürtçe olarak yapılması. Merkez, bu amaçla Kürtçe’nin daha çok yaygınlaştırılması hayatın her alanında kullanılması için büyük bir çaba gösteriyor.


Eğitim Destek Evi’nden büyük başarı

Van Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanlığı bünyesinde faaliyet yürüten Sami Dinç Eğitim Destek Evi ise, her yıl yaklaşık olarak 300 öğrenciye ücretsiz üniversiteye hazırlık kursları vererek, öğrencilerin üniversitelere yerleşmesinde büyük rol oynuyor. Öğrencilerin tüm kaynak ihtiyaçlarının belediye tarafından karşılandığı Eğitim Destek Evi’nde, ayrıca sınavlara hazırlanan öğrencilere Kürtçe ve Ekoloji gibi derslerde veriliyor. Sami Dinç Eğitim Destek Evi öğrencileri 2014-2015 eğitim yılı içerisinde büyük bir başarıya imza atarken, Eğitim Destek Evi’nde eğitim gören 240 öğrenciden 183 öğrenci Türkiye’nin değişik üniversitelerine yerleşti.


Dengbej Evi tarihe ışık tutuyor

Kürt halkının yaşam biçimini, gelenek, göreneklerini yansıtan ve Kürt kültüründe önemli bir yere sahip olan "Dengbejlik" geleneğini yaşatabilmek için çalışma yürüten Dengbej Evi, ise adeta tarihe ışık tutuyor. Sadece stranları ile tarihe ışık tutmayan dengbejler, yaptıkları tarihi çalışmalar ile de Kürt halkının tarihini yakından inceliyor. Dengbej evi Dengbejleri tarafından köylere geziler düzenlenerek derlemeler yapılıyor. Bu derlemeler içerisinde en önemlisi Kültür Merkezi ve Dengbej evi ortaklığı ile Dervêşê Evdî Destanı ile ilgili derlemeler yapıldı.Yine bölgeye özgü geleneksel Kürt yaşam değerleri ve gelenekleri ile ilgili her türlü derleme ve bilgi çalışmaları Dengbej evi tarafından yapılıyor.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER