Van Bölge İdare Mahkemesi taşı...
MEBİT

Pusula Gazetesi'nin Takva Rahatsızlığı!

Van Bölge İdare Mahkemesi taşınma konusu gündemdeki sıcaklığını korurken, Erzurum Pusula Gazetesi manşetten Van Tso Başkanı Necdet Takva'yı eleştirdi.

Abone Ol

2016-02-07 00:26:00 | Son Güncelleme : 2023-08-22 12:28:41

Pusula Gazetesi'nin Takva Rahatsızlığı!

Van Bölge İdare Mahkemesi'nin Erzurum'a kaydırılması haberi Van gündemini sarstı. VAN TSO Başkanı Necdet Takva twitter hesabından konuyu eleştirdi bunun üzerine Erzurum Pusula Gazetesi manşetten Takva'yı hedef gösterdi. Gazete yazarlarında Sevda Güneş ise konuyu çelişkili ifadelerle köşesine taşıdı.

 

VAN TSO tarafında yazılı olarak yapılan açıklamada," Bu konuya dile getiren Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva'nın "Bölge İdare Mahkemesi"nin Erzurum'a kaydırılması nedeniyle başta sosyal medya olmak üzere, yerel basın üzerinden yaptığı açıklamalar, "Bölgesel Yayın Yapan Erzurum Pusula Gazetesi tarafından manşete alınmış, Yönetim Kurulu Başkanımızın dile getirdiği gerçeği kendilerine hakaret olarak okuyucularına yansıtmıştır. Oysa Başkanımız ilimiz ve çıkarlarını koruyan açıklamaları ile Van'ın bölge kenti olduğu gerçeğini yansıtmıştır. Ayrıca aynı gazetenin köşe yazarlarından Sevda Güneş, konuyu kendi köşesin de farklı bir uslupla işlemiştir. Ancak aynı yazarın eleştirdiği konulara ilişkin "Erzurum ve Van illeri arasındaki Vergi Konusu ve Kent büyüklükleri" çelişkili yazıları da sizlere ulaştırdığımız belgelerde mevcuttur. " şeklinde belitildi.

 

 

İŞTE SEVDA GÜNEŞ'İN TAKVA'YI HEDEF GÖSTEREN YAZISI

 " Necdet Takva, Van Bölge İdare Mahkemesinin Temmuz ayında Erzurum'a taşınacağını ileri sürerek, vermiş veriştirmiş. Hakaret..,  Bölge illerinin Erzurum'a karşı şaşı bakışı esasen yeni bir durum değil. Bu bakışın atında kimi zaman milliyetçi oluşum rol oynamış kimi zamanda kamu yatırımlarının seller sular gibi Erzurum'a aktığı gibi düşünce temel oluşturmuştur!

 

Ancak son dönemlerde bu olay şaşı bakmaktan çıkmış aksine bir kine dönüşmüş durumda. Bunun en somut örneğini Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva gösterdi. Necdet Takva, Van Bölge idare Mahkemesi'nin Temmuz ayında Erzurum'a taşınacağını ileri sürerek, vermiş veriştirmiş. Erzurum için " ne yaparsanız yapın il olma özelliğinizi kaybedeceksiniz" diyen Takva, bu fikirlerini hem yerel basında hem de sosyal medya hesabından takipçilerine bildirmiş. Hakarete varan açıklamalarda bulunan Takva tvvitter hesabından " Sınır kenti olmamasına rağmen Doğu Anadolu ihracatçılar Birliği (DAİB) ve iran Konsolosluğunun Erzurum'da bulunması komedi gibi bir şey...

 

Van şehri idari işlem potansiyeli açısından Erzurum'u katlar, idare mahkemesi kararı siyasidir, yanlıştır. Yanlıştan acilen dönülmelidir" mesajları yayınlamış. Şimdi bu beyefendiye öncelikle bir durum değerlendirilmesi, hatta bilgilendirme yapalım; Van Bölge idare Mahkemesi Erzurum'a taşınmıyor. Temmuz ayında Bölge istinaf Mahkemeleri devreye giriyor. Bölge istinaf Mahkemelerinden biri de Erzurum'a yıllar önce yapıldı. Yeni bir gelişme değil yani. Buradaki amaç, yerel mahkemelerin aldığı kararların kısa sürede nihai karara bağlanması ve Danıştay'ın iş yükünün azaltılması, illere yapılan yatırımlar sadece nüfus oranına göre değildir, o kentin verdiği vergilerde esastır.

 

Siz Erzurum'u eleştireceğinize bence kendinizi teraziye koyun. Erzurum'dan fazla nüfusu var dediğiniz Van, devlete ne kadar vergi veriyor? Eleştirdiğiniz Erzurum sizin ödemediğiniz Elektrik'in parasını ödüyor. Ayrıca sistem gereği kapanacak olan Bölge idari Mahkemesi'nin kinini güdeceğinize, o koca nüfuslu ilinizde yapılan Bölge Adliye Binasının hala yolu ve suyu yok. Çünkü Belediyeniz gerekeni yapmıyor. Madem ilinize bu kadar sahipsiniz komşunuza dil uzatacağınıza bir zahmet size gönderilen yatırıma sahip çıkınız. Şimdi benim merak ettiğim komşu ilin STK başkanının bu hakaretlerine Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Lütfü Yücelik'in ne diyeceğidir. Sadece Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı olarak değil aynı zamanda Van'da yatırım yapan bir iş adamı olarak bu olanlara nasıl tepki koyacağıdır...

 

SEVDA GÜNEŞ'İN ERZURUM'U ELEŞTİREN O YAZISI

Hani ‘bu şehirde iyiye giden bir şey yok’ diyordum ya alın size bu fikri yüzde yüz destekleyecek bir gerçek daha.

 

Türkiye İstatistik Kurumu ülkenin yeni nüfus rakamlarını açıkladı. Türkiye’nin nüfusu 31 Aralık 2015 itibari ile 78 milyon 741 bin 53 kişi oldu. Araştırmanın detaylarına bakınca ülkem için sevindim ama şehrim adına bir kez daha üzüldüm.

 

Çünkü geçen bir yıl içinde 999 kişi Erzurum’u terk etmiş. TÜİK’in açıkladığı rakamlar Erzurum’daki nüfusun geçen her yıl azaldığını ortaya koyuyor. İstatistiklere göre 2007’de 784 bin 941 olan kent nüfusu 2015 yılında 762 bin 321’e gerilemiş. Rakamlara göre 8 yılda Erzurum nüfusu 22 bin 620 kişi azalmış. İşin tuhaf tarafı ise depremin yerle bir ettiği Van ve terörün vurduğu Hakkari’de nüfus artışının olması.

 

Bu şehirlerin aksine huzurun başkenti, ülkenin garantisi olduğu iddia edilen Erzurum’un hızla kan kaybetmesi… Bu yeni bir haber mi? Hayır, peki sır mı? Hiç değil. Yıllardır bu şehrin eridiği hatta hemen hemen herkesin göç etmek için planlar yaptığı ve çareler aradığı bilinen bir gerçek. Geçtiğimiz günlerde akademisyenler bir araştırma yapmış. Araştırma ilk kez akademik çalışma özelliği taşıyormuş. Bu akademik araştırmaya göre Erzurum’da yaşam memnuniyeti iki yılda bir hayli artmış, hatta yaşayanların çoğunluğu çok mutluymuş.

 

Bunun sebebi de Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in çalışmaları olmuş. Halk umutlanmış. Konu akademik çalışma olduğu için bilimsel bir itirazım yok. Ama elimizde resmi bir veri var ve bu veri akademisyenlerin çalışmasına bıyık altından gülüyor.

 

Ve diyor ki; Öyle inceden inceye hesap etmenize, bilimsel araştırma falan yapmanıza gerek yok. Hiç kimseyi kayırmadan, taraf olmadan, birilerine şirin görünme çabasında olmadan, çıplak gözle bakarsanız gerçekler kör göze girecek kadar şeffaf ve nettir. Son bir yılda 999 kişi doğduğu kendi terk etmiş ise bu kentte doyamadığı için, ödediği verginin karşılığını alamadığı için, kazandığı paranın büyük kısmını vergi olarak verip kışın deve yükü ile parayı ısınma gideri ayırdığı içindir. Bu nedenler daha çok sıralanabilir…

 

 

Cebinde parası olmayan insanın evinde Mustafa Sandal konser verse ne yazar. Karnı aç olan insanlara ne festivali yaparsanız yapın o insanları mutlu etme şansınız yoktur. O paraları saçma sapan yerlere harcanacağına istihdama yönelik çalışmalara harcamış olsaydı belki giden 999 kişinin karnı doyacak, doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalmayacaktı…

 
  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER