Kahvaltı kültürünün Guinness r...
MEBİT

Van kahvaltısı Guinness'e girdi ama..Kahvaltıya gelen yok

Kahvaltı kültürünün Guinness rekorlar kitabına girdiği Van'da kahvaltı salonları, eski doluluk oranına bir türlü ulaşamıyor. Bunun nedeninin bölgede yaşanan olaylar olduğunu belirten Bakhelebak Kültür Evi sahibi Yusuf Konak,

Abone Ol

2016-02-06 00:40:00 | Son Güncelleme : 2024-03-19 16:34:47

Van kahvaltısı Guinness'e girdi ama..Kahvaltıya gelen yok

Son aylarda yaşanan çatışmalar ve siyasette sertleşen dil en çok bölge turizmini olumsuz etkiledi.

 

Prestij Gazetesi'nden Adil Harmancı'nın haberi: Bölge illerinde artık ne kültür, ne de inanç turizmi yapılabiliyor. Bölge illerine yönelik dışarıdan gelen insan sirkülasyonu adeta durmuş vaziyette. Oteller, turizm şirketleri, küçük esnaf bu durumdan en çok olumsuz etkilenen kesimi oluşturuyor.

 

Van'da ise dünya çapında tanınan ve bir dönem ilgi odağı haline gelen kahvaltı kültürü ciddi bir esnaf kitlesini ortaya çıkarırken, şimdi bu kesim de en fazla zarar eden kesimlerin içinde yer alıyor.

 

GRUPLAR İPTAL EDİLDİ

Yaşadıkları sorunları gazetemize anlatan, bölgenin en bilinen kahvaltı ve yöresel kültür salonlarından Bakhelebak Kültür Evi sahibi Yusuf Konak, olayların tırmanmasıyla birlikte işlerinin de durduğunu söyledi.

 

Daha önceleri Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Bursa gibi illerden grupların geldiğini ancak şimdi hepsinin iptal olduğunu belirten Konak, şunları anlattı:

 

"Buraya her insan geliyor. Dili, dini, ırkı bizim için önemli değil. Kahvaltının Lazı, Kürdü, Türkü olmaz. İnsanlar gelince Van kazanıyor. Ancak bu olaylar işlerimizi sekteye uğratıyor. Batı illerinden gelenler dışında hafta sonları da çevre illerden, Ağrı, Bitlis, Muş, Bingöl, Hakkâri gibi illerden gelen gruplar vardı. Bunlar asker, polis, memur, sıradan vatandaşlar, aileler sırf kahvaltı için gelirlerdi, ama şimdi görüyorsunuz, bomboş. Kimse yok, artık kimse gelmiyor."

 

MERAK EDENLERİN ADRESİ…

"Van'da ben iş yapamıyorsam demek ki kimsede iş yok!" diyen Konak, kahvaltı için gelen meraklı askerleri örnek verdi.

 

Bakhelebak Kültür Evi'nin dışarıdan çok tanındığını belirten Konak, şöyle dedi:

 

"Van'da kahvaltı salonları çok ve hepsinin sıkıntısı benimki gibi ve onların durumu benden de kötü. Ben 7-8 ayrı yabancı ülkeyi gezdim, Türkiye'de de birçok etkinliğe katıldım ve bizim burası artık iyice tanınıyor. Bugün Van'a yeni gelen birkaç asker kahvaltı için salonumuza geldiler mesela. Burayı merak etmişler, memleketlerinde iken buranın adını duymuşlar. Bu şekilde Van'a sırf kahvaltı için gelmek isteyen bir sürü insan var, ama ne yazık ki bu olaylar bunun önünü kesiyor. O nedenle eğer benim işim şu an iyi gitmiyorsa demek ki Van'da diğer esnafın işi hiç iyi gitmiyor."

 

BARIŞ ORTAMI SAÐLANMALI

Turizm sektöründe iş yapan kesimlerin belini bir süredir doğrultamadığını, tekrar işlerin yoluna girmesi için barış ortamının sağlanması gerektiğini ifade eden Konak, şunları söyledi:

 

"Dili, dini, rengi ne olursa olsun hepimiz insanız. Barış, kardeşlik, birlik-beraberlik bunları çok özledik. Bu ülkede barış ve kardeşlik içinde yaşamasını becermeliyiz. Nomber Van, olways Van, Van güzel, kahvaltı Van'da güzel, her biji Van, her biji kardeşlik. Ben her dilde bunu söyleyebiliyorum, kahvaltının ırkı, dili, dini, rengi olmaz. Artık insanların Van'ımıza akması için hepimiz imkan yaratmalıyız, kim ne yapabiliyorsa bunun için çalışmalı. Barış ve kardeşlik için. Van merkeze de artık askerler eskisi gibi alışverişe çıkmıyor, bunlar esnafın zararına işleyen durumlar. Bu durumun mutlaka düzelmesi lazım, çünkü önümüzdeki aylarda çok güzel projelerimiz olacak."

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER