Van’da, KOAH hastası olan 75 y...
MEBİT

Yaşlı Kadının Karnından 4,5 Kilo Kitle Çıktı

Van’da, KOAH hastası olan 75 yaşındaki Hatun Kalkan'ın karnından 4,5 kilo ağırlığında bir kitle çıkarıldı.

Abone Ol

2015-12-01 10:42:00 | Son Güncelleme : 2024-02-22 02:00:06

Yaşlı Kadının Karnından 4,5 Kilo Kitle Çıktı

Tuşba ilçesinin Abdurrahman Gazi mahallesinde ikamet eden Hatun Kalkan isimli nine, 5 yıldır rahatsız eden karnındaki kitleden dolayı Lokman Hekim Van hastanelerinde tedavi görmeye başladı.


Daha önce korktuğundan dolayı ameliyat olmaya razı olmayan Hatun nine, karnındaki kitleden dolayı nefes almakta zorluk çekiyordu. Karnındaki kitlenin daha da büyümesinden ve hastane doktorlarının ısrarı üzerine ameliyat olmaya karar veren Hatun nine, yaklaşık bir hafta önce Lokman Hekim Van Hastanesine başvurdu. Burada yapılan başarılı ameliyat sonucunda Hatun ninenin karnındaki 4,5 kilo ağırlığında bir kitle çıkarıldı. Kitlenin çıkarılmasının ardından sağlığına kavuşan Hatun nine, artık oksijen tüpüne bağlı olmadan rahatça dolaşabiliyor. 


Hastayla ilgili bir açıklama yapan Lokman Hekim Van Hastaneleri Başhekimi Genel Cerrahi Uzmanı Operatör Dr. Mesut Pekmez, Hatun ninenin ileri derecede astım ve karın içerisinde kitlesi olan bir hasta olduğunu belirterek, 5 yıldır hastane bünyesinde tedavi olduğunu söyledi. Yapılan tedavi sonucunda, kitlenin baskısının arttığını ve buna bağlı olarak beslenme sorunlarının ortaya çıktığını tespit ettiklerini belirten Pekmez, “Teyzenin kitlesi karaciğerin hemen altında başlayıp karnın en alt tabakasına iniyordu. Biz de ekip olarak ameliyat etmeye karar verdik. Teyzeyi ameliyat etmemizin en önemli sebebi, karın içindeki kitlenin diyafram dediğimiz yere baskı yapması ve akciğeri sıkıştırdığı için nefes darlığına yol açmasıydı. Yapılan başarılı ameliyat sonucunda hastanın karnından yaklaşık 25-30 santim uzunluğunda bir kitle çıkarıldı” dedi.



Karın içinde serbest halde bulunan bu kadar büyük bir kitle ile daha önce karşılaşmadığını vurgulayan Pekmez, “Bu kadar büyüğünü daha önce hiç görmedim. Gördüklerimiz vardı ama bunların kaynakları belli olan şeylerdi. Bu kadar bir kitleyi daha önce hiç görmedim. Ameliyattan önce oksijensiz hiç duramayan teyze, şimdi Allah’a şükür gayet rahat” ifadelerini kullandı.


Dr. Pekmez, Hatun ninenin birkaç gün içerisinde taburcu olacağını da sözlerine ekledi.
Yaklaşık 5 yıldır Hatun ninenin tedavisini yaptığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hanifi Yıldız ise, yapılan değerlendirmede kitlenin boyutlarının 10 santim çaplarını geçmeye başladığını tespit ettiklerinden sonra ameliyat etmeye karar verdiklerini söyledi. 
Hatun ninenin ameliyat olması için önce kendisine güven verdiklerini ifade eden Yıldız, “Ameliyatın riskleri vardı. Teyze o riskleri göze aldı. Biz de Allah’a tevekkül ettik ve hocanın maharetli ellerine bıraktık. Başarılı bir ameliyat sonucunda Hatun Nine, 4,5 kiloluk bir kitleden kurtulmuş oldu. Şimdilik cerrahi sonrası gayet rahat görünüyor. Bu rahatlığın devamını diliyoruz” dedi.


Bu tarz hastaların ölüme terk edilmemesi gerektiğinin altını çizen Yıldız, “Bu ameliyat, bu tarz hastaları ölüme terk etmemek gerektiği, risklerin göze alınabildiği maharetli ellerde, bu tarz ameliyatların yapılabileceğine iyi bir örnektir. Bu kadar ağır bir KOAH’ta böyle bir kitle ameliyatı biz içinde bir ilk oldu” şeklinde konuştu.



Yaklaşık 5 yıldır karnındaki kitle nedeniyle nefes alıp vermekte bile zorlandığını ifade eden Hatun nine, yaptığı konuşmada, “Ameliyat olmadan önce nefes almakta zorlanıyordum. Şimdi ise rahatlıkla nefes alıp verebiliyorum. Önce Allah'a şükrediyor sonra da doktorlarıma teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER