Büyükşehir Belediyesi Kadın ve...
MEBİT

Van’da Alo Şiddet Hattı Kuruldu

Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ve bünyesinde geçen yıl açılan Rojîn Kadın Yaşam Merkezi, kentli kadınlara önemli hizmetler veriyor.

Abone Ol

2015-11-26 15:16:00 | Son Güncelleme : 2023-08-17 19:20:32

Van’da Alo Şiddet Hattı Kuruldu

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından bir yıl önce kurulan Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ve bünyesinde hizmet veren Kadın Yaşam Merkezi kentli ve bölgede bulanan kadınlara önemli hizmetler sunuyor. Merkez, kadınların her türlü başvurularını rahatlıkla yaptığı bir kurum haline gelirken, öte yandan merkez çalışanları ise her mahalle ve sokakta kadınlarla bir araya gelerek sorunların çözümü konusunda önemli çalışmalar yapıyor.


Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı ve bünyesinde geçen yıl açılan Rojîn Kadın Yaşam Merkezi, kentli kadınlara önemli hizmetler veriyor. Yıl içerisinde kurulan Büyükşehir Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı, kısa sürede kurumsal bir yapıya kavuşarak, kadınların her türlü sorunlarını rahatlıkla ulaştırdığı bir merkez haline geldi. Hem Van merkez, hem de tüm ilçelerde kadınlara dönük yaptığı çalışmalarla bu alanlardaki önemli bir açığı da kapattı. Daha önce herhangi bir kuruma çeşitli nedenlerle başvuru yapamayan kadınlar, daire başkanlığının kurulması ile birlikte bu algı tamamen kırıldı. Yıl içerisinde daire başkanlığı bünyesinde birçok kurs kurulurken, başkanlık ayrıca birçok alanda kent genelinde eğitimler verdi. Yine mahallerde kadınlara yönelik çalışmalar yürüten başkanlık, yaptığı çalışmalarla artık kadınlar en uğrak yerleri arasına girdi. Kentteki tüm kadınlara ulaşmaya çalışan, anketler yapan ve kadınlara yönelik her türlü şiddete karşı bilinçlendirme çalışmaları yapan başkanlık, yine kadın sağlığı konusunda da çalışmalar yaptı.

 


 

"Yıl içerisinde birçok kurs açıldı, yüzlerce kişiye eğitim verildi"

İlk olarak başkanlık bünyesinde 80 kadının katıldığı tekstil atölyesi kurularak 4 aylık eğitimler verildi. Atölyede belgelerini alan kadınların birçoğu kendi işlerini kurarken, bir çoğu ise belediye bünyesinde açılan tekstil atölyesinde çalışarak, kendi ürettikleri ile maddi bir kazanç sağlıyor. Yıl içerisinde yine 25 kadın kursiyerin katıldığı kilim kursu açılırken, bu kursları bitiren kadınların birçoğu eğitmen belgesi alarak farklı noktalarda çalışmaya başladı. Kadınlar yine Rojin Kadın Yaşam Merkezi'nde açılan seramik, el sanatları atölyelerinde kent kültürünü yansıtan ürünlerin üretimi gerçekleştirilmeye devam ederken, Kadın Yaşam Merkezi kadın kursiyerlerin kendi işyerlerini açmalarına olanak tanımak amacıyla KOSGEB’le protokoller hazırlanarak, toplamda 90 kişiye eğitim verildi. Yapılan bir başka çalışma ise kadın sağlığına dikkat çekmek ve bu anlamda farkındalık yaratmak amacı ile “Sağlıklı Anne Paketi” projesi oldu.


Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı bünyesinde yeni oluşturulan Eğitim ve Araştırma Birimi de toplumsal cinsiyet eşitliği, kadın hakları ve kadın sağılığı konularında broşürler hazırlayarak 8 mahallede yüzlerce kadına eğitim verdi. Belediye yine kentin tüm ilçelerinde yıl boyunca bu eğitimleri vererek önemli bir bilinçlendirme çalışmasının altına da imzasını attı.


"Başvuru yapan kadınların tüm ihtiyaçları karşılanıyor"

Kadın ve Aile Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın bir başka birimi olan Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimi ise 5 sosyolog 1 psikologla 7 gün 24 saat çalışmalarını sürdürüyor. Buraya başvuru yapan kadınlarla bire bir ilgilenen ve sorunlarının çözümünü sağlayan başkanlık, başvuru yapan kadınlara psikolojik, ekonomik ve eğitim alanlarında destek de bulundu. Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Birimine 2015 yılında toplam 167 kadın ve 4 çocuk olmak üzere 171 başvuru yapılırken, Van, ilçeler, Türkiye geneli ve yurtdışından da bazı kadınlar başvuru yaptı. Başvuran kadınlara gıda, adli, aile görüşmesi, yönlendirme, hastane, ziyaret, barınma, resmi nikâh, evrak toplama, ev taşıma, iş bulma desteği de sağlandı.


"Alo şiddet hattı kuruldu"

Büyükşehir Belediyesi yine merkez kapsamında 'Alo Şiddet Hattı'nı kurarak aktif bir hale getirirken, bu hattın kullanımı ile ilgili de eğitimler verildi.

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER