01 Kasım 2015 seçimlerinde seç...
MEBİT

Bu Metne İmza Atacak Kaç Babayiğit Çıkar

01 Kasım 2015 seçimlerinde seçilen 550 milletvekilinin, dünden bu güne mal varlığını mercek altına alan Uluslar arası Şeffaflık derneği ve 15 bileşenin başlattığı çalışmanın 2. ayağı da yine Van’da yapıldı.

Abone Ol

2015-11-26 00:04:00 | Son Güncelleme : 2024-02-07 22:56:16

Bu Metne İmza Atacak Kaç Babayiğit Çıkar

01 Kasım 2015 seçimlerinde seçilen 550 milletvekilinin, dünden bu güne mal varlığını mercek altına alan Uluslar arası Şeffaflık derneği ve 15 bileşenin başlattığı çalışmanın 2.ayağı da yine Van’da yapıldı.


İlki, 07 Haziran 2015 öncesi ”siyasette şeffaflık Projesi” adı altında yapılan ve Van barosunda, basın açıklamasıyla, sonuçları kamuoyuyla paylaşılan çalışmanın 2.ayağı da Van’da yapıldı.


“Dürüstlük Taahhütnamesi” adı altında yapılan 2.ayaktaki istişare toplantısına, HDP eş genel başkanı Figen Yüksekdağ, Uluslar arası Şeffaflık Derneği başkanı Oya Özarslan,Proje koordinatörü Damla Çilngir Tetik,HDP Van il eş Bşk.Veysi Dilekçi ve Van Baro başkanı Av.Murat Timur katıldı.


Basına kapalı gerçekleştirilen toplantı sonrası, Uluslararası Şeffaflık Derneği Başkanı ve Van Baro Başkanı, projeyle ilgili XGundem’e özel açıklamalarda bulundular.


 

DÜRÜST VE ŞEFFAF BİR SİYASET İÇİN

 

Açık Koalisyon Katılımcı Kurumları

 

Diyarbakır Barosu

 

Düşünce Suçuna Karşı Girişim

 

Eşit Haklar için İzleme Derneği (ESHİD)

 

Genç Avrupalılar Derneği

 

İzmir Romanlar Derneği

 

Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER)

 

Korsan Parti Hareketi

 

Kürt Demokrasi Kültür ve Dayanışma Derneği (KURD-DER)

 

Ortak Gelecek için Diyalog Derneği

 

Pembe Hayat LGBTT Dayanışma Derneği

 

Sivil Düşünce ve Yönetişim Platformu

 

Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV)

 

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi

 

Uluslararası Şeffaflık Derneği

 

Van Barosu

 

Yerel Katılımı Destekleme Derneğİ

 

Yuva derneği.


Yukarıda verilen kurum ve kuruluşlarla koalisyon oluşturan, Uluslar arası Şeffaflık Derneği, özet olarak, milletvekillerinin aşağıda yer alan metne imza atmalarını ve bu metne uyup uymadıklarını takip edecek.


“TBMM’nin 26. Dönemi’nde görev sürem boyunca; yolsuzlukla mücadele etmeye, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurumlarında, politikalarında ve yasalarında şeffaflık, hesap verebilirlik, dürüstlük ve hukukun üstünlüğü ilkelerinin esas alınmasını desteklemeye söz veriyorum. Anayasaya ve ilgili mevzuata bağlı olarak milletvekilliği görevimi yerine getirirken;


- Her yıl şahsımın, eşimin ve çocuklarımın mal varlığını; varsa borçlarımızı, diğer mali yükümlülüklerimizi ve varsa hisse paylarımızla birlikte şirket ortaklıklarımızı kamuoyu ile paylaşacağım.”


Bu amaç ve niyetle, bu gün Van’da yapılan ve HDP eş genel başkanı Figen Yüksedağ’ın da imza attığı, toplantı sonrası, Uluslar arası Şeffaflık derneği Oya Özarslan ve Van baro başkanı Av.Murat Timur şu açıklamalarda bulundular.


ÖZARSLAN ;GÖZLERİMİZ ÜZERLERİNDE OLACAK

Oya Özarslan “17 sivil toplum örgütüyle bu işi yürütüyoruz. Şeffaf ve dürüst bir siyaset adına, sürdürdüğümüz çalışmalara ilaveten. tweeter kampanyası başlattık. bu kampanyaya Açıkvekil.org.sitesinde ulaşılabilinir.bu sitede tüm milletvekillerinin isimleri ve tweter hesapları var.milletvekillerinden Dürüstlük taahhütnamesine imza atmalarını ve mal beyanında bulunmalarını istiyoruz.bu çalışmayla bir yandan temiz siyasete katkı sunacağız diğer yandan kendi vekiline oy veren seçmen vekilin dürüstlük ve şeffaflığını takip edebilecek”


Özarslan sözlerine devamla,Açikvekil.Org sitesinde tüm kamuoyunun gelişmeleri takip edebilme şansı bulacağını söyleyerek “tabandan gelen taleplerle,temiz bir siyaset için, milletvekilleri üzerinde bir baskı oluşturabileceğimize inanıyoruz.şunu da belirtmek isterim ki ,bu proje ortaklığı için yüz kadar kuruma çağrıda bulunduk maalesef 17 kurum destek verdi.”


Özarslan, Sözlerini şu cümlelerle noktaladı.”Aslında beklentimiz, tüm milletvekillerinin bu metne imza atması. ne yazık ki bu olmayacak.meclis sayısının %10 kadarının bu metne imza atacaklarını düşünüyoruz.yani 50-55 milletvekili”


 

TİMUR;İLKESEL SİYASET YAPANLAR TEREDDÜT ETMEZ

Av.Murat Timur (Van Baro Başkanı): Van barosu olarak bu çalışmayı önemsiyoruz ve açık koalisyonun ortakları arasında yer alıyoruz.


Bu gün, HDP eş genel başkanı sayın Figen Yüksekdağ ile görüştük. demokrasiye inananlar ve ilkeli yaklaşımı olan siyasetçiler, bu metne tereddüt etmeden imza attıklarını gördük.


Demokrasilerin temel değerleri, seçimlerdir. asl olan seçimler sonrası seçilen milletvekillerinin kamu kaynaklarını nasıl kullandıklarıdır.


Hesap verebilirlik demokrasinin en temel değerlerindendir.


HDP’nın bu konuda ilkesel yaklaştıklarını biliyoruz. HDP eş genel başkanı Sayın Yüksedağ’ın çağrımıza anında cevap vermesi ve metne imza atması, bu ilkeselliğin sonucudur.


Sayın başkan, bu metnin HDP’li 59 milletvekili tarafından imzalanması için, grup toplantısında dile getireceğini ve katılımın firesiz olması için çaba sarf edeceğini söylemesi bizleri mutlu etmiştir.


Zira CHP’nin de bu konudaki genel yaklaşımını da olumlu buluyoruz.


Demokratik toplumlarda ilkesel yaklaşımlar çok önemlidir.


Aralık ayının 17 sinde koalisyon ortaklarıyla bir araya gelip bu çağrımızı kamuoyuyla paylaşacağız.

 

XGÜNDEM HABER MERKEZİ 

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER