Van Demirciler, Tornacılar ve...
MEBİT

Başkan Karael'den Oksijen Tüpü Açıklaması

Van Demirciler, Tornacılar ve Tamirciler Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı İdris Karael, 1976 yılı üretimi olan oksijen tüplerinin kullanımına son verilmesi konusuyla ilgili bir açıklama yayınladı.

Abone Ol

2015-09-04 17:32:00 | Son Güncelleme : 2024-03-09 13:36:29

Başkan Karael'den Oksijen Tüpü Açıklaması

Yazılı bir açıklama yayınlayan İdris Karael, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nca 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren 1976 yılı üretimi olan oksijen tüplerinin kullanımına son vermesi, oksijen ve gaz dolumu yapılmaması; işyeri, insan can ve mal güvenliği açısından çok önemli bir karar olarak desteklediklerini söyledi.


Karael, “Olası iş yerinde herhangi bir facianın yaşanmaması için odamıza kayıtlı üyelerimizin iş yerlerini Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürümüz Nevzat Gün ve yetkili personeli ile gezerek esnaflarımızı dikkatli olmaları konusunda uyardık, uyarmaya devam etmekteyiz. Bu nedenle üyelerimizin kesinlikle 1976 yılında imal edilmiş oksijen tüplerini kullanmaları 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren, 1980 yılında imal edilmiş tüplerde 1 Temmuz 2016 tarihinden sonra yasak olup, şayet üyelerimizin bilgileri dışında kendilerine verilen bu tüpleri alırken ve dolum için değiştirirken imal tarihlerine dikkat etmeleri, alacakları tüplerin mutlaka satıcı firmadan faturasını istemeleri, alınan tüpün kim tarafından satıldığının ispatı ve yasal takibi için önemlidir. Özellikle esnaflarımız Van ilinin dışında çevre illerden tarihi 1976’dan önce olup bakanlıkça yasaklanmış tüpleri satmaya çalışanlara inanmasınlar ve almasınlar, onlara da itibar etmesinler. Böyle bir durumla karşılaşırlarsa acilen odamıza başvurmaları, Bilim Sanayi ve Teknoloji Van İl Müdürlüğü’ne, ayrıca Gümrük ve Ticaret Van İl Müdürlüğü bünyesindeki Tüketici Hakları Hakem Heyetine müracaat etsinler.


Bazı gözü açıklar, esnafın iş yerini gezerek miadı dolmamış tüpleri ‘Bakanlığın emri var. Bunlar kullanılmayacak’ diyerek esnafımızı aldatmaya çalıştıkları duyumunu almaktayız. Esnafımız bu konuda duyarlı olsun, sakın bu düzenbazlara aldanmasınlar. Mutlaka tüp alırken, değiştirirken ve dolum yaptırırken bu işi yapan firma veya kişilerden resmi geçerliliği olan ve belgede satılan tüpün seri numarası, imal tarihi okunacak şekilde kayıt edilmiş fatura ve fiş almaları kendi menfaatlerinedir. Aksi takdirde iş yerinde başa gelecek bir felaketten sonra bu sahte ve yasaklı tüpün kimden alındığının ispatı mümkün olmaz, o zamanda iş işten geçer ve iş yeri sahibi yasalar önünde hem suçlu ve sorumlu olup kendiside mağdur duruma düşebilirler. Özellikle tüp alırken, doldururken ve değiştirirken yeni tarihli ve Bakanlığın yasak kapsamına girmeyen en az 10 yılda bir test yapılmış olması ve bu tüplerin kullanılmasının sakıncasının olmadığını gösterir barkot veya gövdeye kazılı kot numarası olmasına dikkat etmeliyiz.


Bu şartlara uygun tüpleri kullanmalıyız. Bu konuda oda olarak Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü ile birlikte bilgilendirme ve iş yeri denetimlerimiz devam etmektedir. Bu konuda sorunu olan üyeleri acilen Van Demirciler, Tamirciler, Tornacılar Odamıza başvurmalarını bekleriz” dedi.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER