Basın İlan Kurumu (BİK) Yönet...
MEBİT

BİK'ten Yerel Basının Desteklenmesi Çağrısı

Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, siyasilerin seçim öncesinde tanıtımlarını yerel gazetelere yaptırdıkların, ancak seçim döneminde ise yerel gazeteler yerine bilboardları tercih ettiklerini belirterek, "Siyasiler önü

Abone Ol

2015-08-31 15:15:00 | Son Güncelleme : 2015-08-31 15:15:00

BİK'ten Yerel Basının Desteklenmesi Çağrısı

Basın İlan Kurumu (BİK) Yönetim Kurulu Üyesi ve BİK Genel Kurulu Anadolu Gazete Sahipleri Temsilcisi Mustafa Arslan, siyasilerin seçim öncesinde tanıtımlarını yerel gazetelere yaptırdıkların, ancak seçim döneminde ise yerel gazeteler yerine bilboardları tercih ettiklerini belirterek, "Siyasiler önümüzdeki iki aylık dönemde tanıtımlarına ilişkin reklamları bilboardlara değil, kendilerine ücretsiz haber yapan kurumlara vererek sektörün yaşamasına katkı sağlamış olur" dedi.


Vangölü Gazeteciler Cemiyeti (VGC), Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) ve Konya Gazeteciler Cemiyeti'nin ortak yürüttüğü "Gazeteci Değişim Programı" kapsamında Van'a gelen Arslan, 1 Kasım'da yapılacak seçim öncesinde yerel basının reklamlarla desteklenmesi gerektiğini belirtti. Yerel basının çok hayati bir görevi yerine getirerek halkın doğru haber almasını sağladığını ifade eden Arslan, bunun devam etmesinin yegane yolunun da ekonomik bağımsızlıkla sağlanabileceğini söyledi. Ekonomik bağımsızlıklarını elde edemeyen basın kuruluşlarının, özgür ve özgün yayın yapma imkanının olmayacağını vurgulayan Arslan, “Bizler gazetelerimizde, televizyonlarımızda siyasetçilere topluma açılma imkanı tanırken, siyasetçilerimiz de tanıtım konusunda açık hava mecralarını kullanıyorlar.

Haberi biz yapıyoruz ama topluma açılma konusunda bilboardlara verilen reklamlarla kaynakların başka yerlere aktarımı söz konusu. Reklam kampanyalarını yürütürken, kendilerini topluma açan medya kuruluşlarına, bu borçlarını ödemeleri hem vefa hem de faaliyetlerin sağlıklı yürütülmesi açısından bir zaruriyettir. Siyasiler önümüzdeki iki aylık dönemde, tanıtımlarına ilişkin reklamları bilboardlara değil, kendilerine ücretsiz haber yapan kurumlara vererek sektörün yaşamasına katkı sağlamış olur" dedi.


2014 yılı itibariyle yaygın ve yerel gazetelerin tamamına 300 milyon liralık resmi ilan ve reklam verildiğini bildiren Arslan, internet yasa tasarısının, yazılı basının pastasından bir pay koparma gibi algılanmaması gerektiğini vurgulayarak, "Siyaset bu alanla ilgili düzenlemeyi yapar ve yeni bir alan oluşturur. İnternette tıklanma kriteri, vergi ve personel çalıştırma mükellefiyeti getirilerek teşvikler verilebilir" ifadelerini kullandı.


Bazı kamu kurumlarında bürokratların farklı yollarla ilanların yerel gazetelerde yayınlanmasından imtina ettiğini dile getiren Arslan, “Bu ilanların yayınlanma sebebi, rekabetin ve kamu yönetiminde açıklığın sağlanmasıdır. Bürokratlar bir ilanın yayınlanmasından kaçarken belki kamunun 100 bin ya da 1 milyon lira zararı gibi bir duruma yol açmış olabiliyor. 195 sayılı BİK Kanunu uygulamak veya içini boşaltmak yönünde adım atan, mevzuatı ve tebliğlerini uygulamaktan imtina eden kamu görevlileri hakkında, 'görevi ihmal' suçundan soruşturma açılması gerekir" şeklinde konuştu.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER