İnsan Hakları Derneği (İHD) Va...
MEBİT

Van Barosu İHD ve MHD'den Sağduyu Çağrısı!

İnsan Hakları Derneği (İHD) Van Şubesi, Van Barosu ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Van Şubesinin oluşturduğu heyet, Van’ın Hacıbekir ve Şabaniye mahallelerinde tarafları sağduyuya davet etti.

Abone Ol

2015-08-28 22:26:00 | Son Güncelleme : 2022-02-28 03:49:15

Van Barosu İHD ve MHD'den  Sağduyu Çağrısı!

İHD binasında düzenlenen basın açıklamasında konuşan İHD Van Şubesi Başkanı Murat Melet, 27 Ağustos 2015 tarihinde İHD, Van Barosu ve MHD’den oluşturulan bir heyetle olayların yaşandığı Hacıbekir ve Şabaniye mahallelerine gittiklerini; vatandaşların, esnafın ve görgü tanıklarının beyanlarını dinlediklerini söyledi.


Hacıbekir ve Şabaniye mahallelerinde meydana gelen olaylarla ilgili araştırma, inceleme ve gözlem raporu hazırladıklarını ve rapor doğrultusunda Van Valisi, HDP ve DBP il eş başkanları ile görüştüklerini ifade eden Melet, “Heyet olarak olaylarla ilgili HDP ve DBP il eş başkanları ile görüştük. Yaptığımız görüşmede eş başkanlar bize; olayların yaşanmasını kesinlikle istemediklerini, olayların güvenlik güçlerinin mahalleye gitmesiyle başladığını ve güvenlik güçlerinin mahallelere gitmemesi ve halkı tahrik etmemesi neticesinde hiçbir olayın olmayacağını söylediler. Ayrıca olayların son bulması için her şeyi yapacaklarını ve barışta ısrarlı olduklarını dile getirdi. Heyet olarak Van valisi ile yaptığımız görüşmede de Vali İbrahim Taşyapan bize; valilik olarak olaylardan haberdar olduğunu, göstericilerin başlattığı eylem sonucunda güvenlik güçlerinin onları dağıtmak için o mahallelere gittiğini ve herhangi bir provokasyonun olmadığını söyledi. Ayrıca güvenlik güçlerinin yüzünün kapalı olduğu iddialarının yersiz olduğunu, güvenlik güçlerinin görevlerini yaptığını ve zarar gören vatandaşların yargıya başvurabileceğini ifade etti."


Heyetin kanaat ve düşünce olarak vardığı sonucun, insanların psikolojik olarak olaylardan çok etkilendiği sonucunun çıktığını anlatan Melet, şunları söyledi: "Yaşamsal haklarının elinden alındığını, ekonomik olarak zararların olduğunu, büyük bir korku ve panik içinde yaşadıklarını gözlemlemiş bulunmaktayız. Yaşanan bu olayların toplumda derinleşen yaralar açacağını, kutuplaşmalara yol açacağını, ülkenin bir iç savaşa gittiğinin işaretleri olarak yorumluyoruz. Bir an önce yaşanan çatışmalı süreçten vazgeçilmesi gerektiği inancı biz de hakim olmuştur. Suruç katliamı ile başlayan olaylarda insanların yaşamsal haklarının elinden alındığını, bu sürecin hiç kimseye bir yarar getirmeyeceği, bir an önce çatışmaların iki taraflı durdurulması gerektiğini, tarafların hemen şimdi çözüm masasına oturması gerektiğini ve üçüncü bir gözünde masada iki tarafa hakemlik yapması gerektiği inancında olup tarafları sağduyuya davet ediyoruz.” 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER