Van Büyükşehir Belediyesi, İst...
MEBİT

Van'da Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar Konferansı

Van Büyükşehir Belediyesi, İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar konferansı düzenledi.

Abone Ol

2015-07-27 17:55:00 | Son Güncelleme : 2021-06-25 23:18:45

Van'da Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar Konferansı

Düzenlenen konferansa Van Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Hatice Çoban, Portekiz Devlet Kamu Yönetiminden Sorumlu Eski Bakanı ve Portekiz Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucuyla Mücadele Ulusal Stratejisi Sorumlusu Alexander Rosa, İSKEP Projesi Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Paulo Pedroso, Başkale Belediyesi Eş Başkanı İhsan Güler, akademisyenler, kentin STK temsilcileri ile çok sayıda kişi katıldı.Konferansın açılış konuşmasını yapan Eş Başkan Çoban, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti ortak finansmanıyla başlatılan İstihdam İçin Koordinasyon ve Eğitim Projesi’nin Van Büyükşehir Belediyesi’nin de aralarında bulunduğu 12 belediyede 9 aydır yürütüldüğünü söyledi. Bu proje ile yerel düzeyde istihdam ve sosyal destek hizmetlerinin daha bütüncül bir yaklaşımla sunulmasına yönelik bir model oluşturulduğunu aktaran Çoban, proje ile yerel yönetimlerde hizmet kalitesinin iyileştirilmesi ve dezavantajlı bireylerin istihdam edilebilirliklerinin artırılmasının hedeflendiğini söyledi.


İSKEP Projesi'nin 2011 yılında Türkiye Belediyeler Birliği’nin, Türkiye’deki tüm belediyelere göndermiş olduğu ’sosyal içerme’ başlığındaki bir anketle başladığını, değerlendirilen anket çalışmasının sonucunda Van Belediyesi'nin davet edilen 12 belediyeden biri olduğunu belirten Çoban, "Van Büyükşehir Belediyesi olarak ‘Engelliler, Kadınlar ve Madde Bağımlıları’ olmak üzere 3 hedef grup ile pilot çalışmamızı ve yol haritamızı belirleyerek, Proje kapsamında il genelindeki mahalle meclisleri, sivil toplum örgütleri, mahalle muhtarları ve mahalle sakinlerinin bir araya geldiği bilinçlendirme ve farkındalık eğitimleri vererek, araştırmalar yapıyoruz. Van’da 9 aydır başarıyla devam eden ve 23 ayda tamamlanacak olan dezavantajlı bireyleri eğitim ve istihdama yönlendirmek amacıyla gerçekleştirilen proje kapsamında; dezavantajlı bireylere sunulan hizmetin kalitesinin artırılması ve bu bireylerin eğitim ve istihdama yönlendirilebilmesini takip amacıyla bir veri tabanı oluşturulmuş ve Van Büyükşehir Belediyesi olarak 200’e yakın dezavantajlı vatandaşımıza bu veri tabanı aracılığı ile hizmet sunmaktayız. Proje kapsamında 9 ay içerisinde 3 farklı hedef gruba mensup farklı sivil toplum örgütleri, kamu kurum ve kuruluşun ve vatandaşların katılımı ile 250’nin üzerinde vatandaşımıza belediyemizde kurulacak olan yeni birimin hizmetlerini anlatan bilgilendirme ve farkındalık toplantıları gerçekleştirilmiştir" dedi.


Büyükşehir Belediyesi olarak, 2015 Ocak ayında Van'da madde kullanımına ilişkin çok önemli bir araştırma yaptıklarını aktaran Çoban, yaptıkları araştırmada çok önemli ve çarpıcı veriler elde ettiklerini belirtti. Yaşları 5 ile 17 arasında değişen 243 çocukla yüzyüze görüşmeler gerçekleştirdiklerini ifade eden Çoban, "Bu çalışma sonuçlarına göre; Van’da sokakta çalışan çocukların yüzde 49.4’ü madde kullanılan ortamlarda bulunduğu, bunların da yüzde 76.7’sinin madde kullanımına eşlik ettiği saptanmıştır. Yine en az haftada bir olmak üzere bu çocukların yüzde 50’sinden fazlası her gün madde kullandıklarını dile getirmişlerdir.Bu rakamlardan da görüldüğü üzere, madde bağımlılığı konusunda kentimizin çocukları büyük bir tehlike altındadır. Kentimizin bugün en büyük sorun bu çocuklarımızın böylesi bir tehlike altında olmasıdır. Yerel yönetimler ve kent dinamikleri olarak bu sorunun çözümünü mutlaka bulmamız ve buna ilişkin politikalar geliştirmemiz gerekiyor" diye konuştu.

 

İSKEP Projesi Teknik Destek Ekibi Takım Lideri Paulo Pedroso ise, bu büyük çalışmanın parçası olmaktan mutlu olduklarını belirterek, amaçlarının istihdam ve uyuşturucu madde kullanımına karşı işbirliği oluşturmak olduğunu söyledi. Uyuşturucu madde kullanımına karşı en büyük eksikliklerinin anlayış sorunu olduğunu belirten Pedroso, bu sorununun halen polis ve mahkeme ile birlikte anılan bir durum olduğunu ve bunun çok yanlış sonuçlar doğurduğunu söyledi. Pedroso, "Ama aslında madde bağımlılığı her geçen gün bir sağlık sorunu olarak görülmektedir. Çok az sayıda ülke bu sorunu; güvenlik, sağlık ve sosyal haklar bağlamında ele almaktadır. Madde bağımlılığının daha çok bir sosyal sorun olarak ele alınması gerektiği kanısındayım. Madde bağımlılarının da sosyal hakları olduğunu görmek önemli bir adımdır. Yabancı olarak söyleyebilirim, bu yaklaşımı benimseyen belediyelerde toplum hayatında önemli bir değişim oluşturuyorlar. Hiç bir ülkenin ‘benim yaklaşımım en doğrusudur' deme hakkına sahip değil. Burada önemli olan Türkiye'de dahil madde bağımlılığına yaklaşımın değişimidir" dedi.


Pedroso'nun ardından Van Büyükşehir Belediyesi Psikologlarından Zin Adıyan, belediyenin çalışmaları ile ilgili bir sunum yaptı.

“Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar” konferansında Portekiz deneyimi anlatıldı

 

Van Büyükşehir Belediyesi'nin “Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar” konferansında Portekiz deneyimini anlatan Portekiz Devlet Kamu Yönetiminden Sorumlu Eski Bakanı, Portekiz Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucuyla Mücadele Ulusal Stratejisi Sorumlusu Alexander Rosa, Portekiz modelinin başarıya ulaşmasının en büyük etkeninin sorunu bir 'halk sağlığı' olarak görmeleri olduğunu belirtti.

 

 

 

 

 

 

 

Van Büyükşehir Belediyesi İstihdam için Koordinasyon ve Eğitim Projesi (İSKEP) kapsamında “Madde Bağımlılığı ve Sosyal Politikalar” Tematik Konferansında 'Madde bağımlılığı ile ilgili Portekiz modeli' konulu bir sunum yapıldı. Sunumu bu çalışmalarda dünyaca ünlü bilim adamı Portekiz Devlet Kamu Yönetiminden Sorumlu Eski Bakanı, Portekiz Madde Bağımlılığı ve Uyuşturucuyla Mücadele Ulusal Stratejisi Sorumlusu Alexander Rosa yaptı.

 

Portekiz'de 25 yıldır devam eden bir deneyim olduğunu ve bu deneyiminde her geçen gün biraz daha geliştirildiğini söyleyen Rosa, bu modelin en büyük ve önemli temel amacının sorunu bir 'halk sağlığı' olarak görmeleri olduğunu belirtti. 1970'lerde bu sorunu önemli bir sorun olarak ele aldıklarını aktaran Rosa, 90'lı yıllarda ise bu soruna ilişkin çok önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. O dönem Portekiz'de yaklaşık 100 bin madde bağımlısı olduğunu hatırlatan Rosa, toplumu en fazla endişelendiren madde bağımlılığı ve madde kullanımı olduğunu söyledi.

 

 

 

Rosa: Dünya suç olarak, biz ise davranışsal hastalık olarak görüyoruz

 

Rosa, "En fazla kullanılan madde kenevirdi ve en önemli madde ise eroindi. Bizim açımızdan üzerinde durulması gereken konu eroindi. Çünkü eroin kullananlar toplumdan çok daha hızlı uzaklaşıyorlardı. Önümüzde iki alternatif vardı. Ya gerekli önemi gösterecektik ya da bu sorun daha da büyüyecekti. 1990'ların sonunda kamuda tedavi ağları oluştu. Bu noktada bazı yenilikçi yöntemler denedik. Mesela kullanıcılara yeni şırıngalar verdik. Yine madde kullanımı bir suç olmaktan çıkardık. 2000 yılı itibari ile hiçbir madde kullanıcısı ceza almıyor ve cezaevine gönderilmiyordu. Biz bireyi birey olarak ele alıyoruz. 'Bu birey için uygundur' demiyoruz' aksine birey için gerekli uygun çözümü bulmaya çalışıyoruz. Herhangi bir sorunla karşılaştığımızda bu kişiyi cezaevine göndermek yerine bu birey için neler yapabilirizi araştırıyoruz, kişide bu zararı nasıl en aza indirebiliriz? diye konuşuyoruz. Bu kişilerin temiz olabilecekleri, duş alabilecekleri, kıyafet alabilecekleri bir yöntem uyguluyoruz. Kontrollü olarak bu kişilere metedom programları uyguluyoruz. Bütün dünyada kullanılan iki yaklaşım var. Birincisi suç olarak görülmesi. Bu yaklaşım dünyada kabul gören yaklaşımdır. İkinci yaklaşım ise Portekiz'de benimsenen yöntem. Bizim yöntemimiz bunu davranışsal hastalık olarak görüyor. İnsanlar eğer bağımlı ise bu kişilere sosyal destek sağlayarak tedavi için uğraşıyoruz" dedi.

 

 

 

Rosa: Madde kullanan kişinin ihtiyaçlarından yola çıkarak tedavi uyguluyoruz

 

Rosa, "Biz Portekiz'de sorunu bütüncül bir yaklaşımla ele alıyoruz. Sadece polis, hastane, belediyeler değil bir bütün olarak ele alıyoruz. Özellikle madde kullanmayan bireylere odaklanıyoruz. Biz çocuklara yöneliyoruz. Bireylerin madde tüketmemesi için neler yapabiliriz ona bakıyoruz. Madde kullanımının önüne geçmek için o madde hakkında konuşmuyoruz. Maddenin insan yaşamını nasıl etkilediğini, bireyi güçlendirmeye çalışarak bu riskin önüne geçmeye çalışıyoruz. İkinci olarak bireyler madde kullanmaya başladığında bu kişileri tedaviye yönlendiriyoruz. Tedavi noktasında da bütüncül bir yaklaşım uyguluyoruz. Yani hem klinik hem sosyal rehabilitasyon çalışmalarının bir arada yapılması gerekiyor. Bireyin özel ihtiyaçlarından yola çıkarak bir tedavi yöntemi uyguluyor ve bireyin tekrardan topluma entegrasyonu sağlamaya çalışıyoruz. Üçüncüsü ise zarar azaltma, geleneksel tedavilerin sağlayamadığı bazı durumlar için önemli, önemli olan bireye desteği sağlayacak kurumlar ile birey arasındaki bağı oluşturmak" diyerek deneyimlerini anlattı.

 

 

Rosa: En önemli şey bu insanların tekrar topluma entegrasyonu

 

Lizbon'da insanların madde kullanabildikleri bir alanın olduğunu belirten Rosa, "Açık alanda yaklaşık 300 kişi madde kullanıyordu. Bu kişilere 'hadi sizleri tedavi ediyoruz' demekte mümkün değil. Bu noktada zarar azaltma yöntemini gidildi. Belediye ile görüşülerek alan yeniden düzenlendi. Yani bu kişileri yaşabilecekleri merkezler oluştu, yatabilecekleri, yiyebilecekleri bir alan oluştu. Bu alan içerisinde meslek uzmanı ve doktorlar da bulunuyordu. Eroin ve kokain kullanıcılarının bir arada yaşaması da mümkün değildi. Çünkü bu kişiler madde alamadıkları sırada çok ciddi sorunlara yol açabiliyorlardı. Düşük düzeyde metadom tedavisi uygulandı. Bu bireyler bu şekilde sakinleştirilip kendileri ile iletişim kurulabiliyordu" dedi. Portekiz'de uygulanan modelin en önemlisinin ise topluma yeniden entegrasyon süreci olduğunu belirten Rosa, yeniden entegrasyonu tedavinin bir parçası olarak gördüklerini söyledi.

 

 

 

Rosa: Portekiz'de madde kullanımı yasak ama suç değil!

 

Madde kullanımının suç olmaktan çıkmasının çok önemli olduğunu ifade eden Rosa, "Biz buna ikna diyoruz" dedi. Rosa, "1999 yılında ulusal bir strateji geliştirildi ve o zaman bunun suç olmaktan çıkarılması sağlandı. Portekiz'in anayasasına göre bu bireyleri biz suçlu olarak görmüyoruz. 2009 yılında BM yayınladığı rapora göre Portekiz'in yasaları BM'ye herhangi bir terslik arz etmiyor. Portekiz'de de insanlar madde kullandıkları için mahkemeye veya cezaevine gönderilmiyor. Yasak ama suç değil. Eğer polis sizleri kullanırken yakalarsa bu kullanıma dönük olduğu için sizleri cezalandırmıyor. Sizi doğrudan sağlık merkezine yönlendiriyor. Bu konuda kent genelinde 20 ikna komisyonu oluşturulmuş. Her bir komisyon üç kişiden oluşuyor. Psikologlar, avukatlar, sosyal çalışanlar, bu ekip bu bireye ilişkin bir rapor oluşturuyor. Bu bireyleri ilgili kurumlara ve merkezlere yönlendiriliyor. Genel olarak model bu şekilde işliyor. Duruma bağlı olarak kişilere bazı cezalar ve yaptırımlar uygulanıyor. Bu ceza da bireyin belli aralıklarla bu komisyona başvurması" dedi.

 

 

Rosa: 9 bin kullanan tespit ettik onları mahkemeye değil, sağlık merkezlerine yönlendirdik

 

2013 yılında yaklaşık 9310 vakayı ele aldıklarını ve bunların tamamını kullandıkları süre ve madde gözönüne alınarak sağlık merkezlerine gönderdiklerini belirten Roso, 'Eski yöntemde olsaydı 9000 kişiyi mahkemeye yönlendirilmiş olacaktık. 7000 kişi bağımlı olmadığı halde böyle bir sürecin içerisine dahil olacaklardı. Portekiz'de madde kullanımını önlemeye yönelik çalışmalar okullarda yapılıyor. Önleme programlarının temelinde kişilerin güçlendirilmesi, riskli davranışların önüne geçilmesi, varsa da farkedilerek önüne geçilmesi yer alıyor. Okullarda sağlık bakanlıkları ve polis ile yürüttüğümüz önemli bir çalışma var. Portekiz'de toplam 30 yapı oluşmuş. Bunların 26'sı sokakta diyalog sağlayan ekipler. Bunlar tamamen kamu imkanları ile desteklenen kurumlar. Lizbon'da evi olmayan bağımlıların kaldığı merkezler, yine damardan maddeyi alan kişilere şırınga desteği veriliyor.

 

Bizler, Portekiz modelinde bireylerin sorunlarını tespit edip çözmeye çalışıyoruz. İhtiyaçları tespit edip karşılamaya çalışıyoruz. Kısa bir sürede madde kullananların yüzde 37'sinin ev ihtiyacı, yüzde 22'sinin eğitim, yüzde 50'sine ise iş sağlayabildik. Bu çalışmaların sonucunda bin 500 birey mesleki eğitim ile meslek sahibi oldu. Bu bireylerin çalışabileceği ve işe yarayabilecekleri bir ortam sağlıyoruz. 1000 işveren bu ağa dahil olmuş durumda. Madde bağımlılığının hergün azaldığını görüyoruz. Yine bulaşıcı hastalıklarda bir düşüş var. Ve sonuç olarak madde bağımlılarına yönelik yaklaşımda olumlu bir gelişme var" dedi.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER