HDP Van Milletvekili Lezgin Bo...
MEBİT

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan Vergi Terkinini Sordu

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan Van Esnafının Borçlarının Terkini Soru Önergesi verdi.

Abone Ol

2015-07-07 11:56:00 | Son Güncelleme : 2023-10-13 06:01:36

HDP Van Milletvekili Lezgin Botan Vergi Terkinini Sordu

Aşağıdaki sorularımın Maliye Bakanı Sayın Mehmet ŞİMŞEK tarafından Anayasanın 98. ve iç tüzüğün 96. ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.


Van ilimizde 23.10.2011 ve 09.11.2011 tarihlerinde meydana gelen depremler sonucunda nüfusun önemli bir bölümü uzun süre şehir dışında yaşamak zorunda kalmış ve iş yerleri 15 ay boyunca kapalı kalmıştır. Dolayısıyla esnaf uzun bir süre iş yapamamıştır. Yine deprem sonucunda küçük esnaf mal ve hizmet satımında olsun, satılan mal ve hizmetin bedelinin tahsilinde olsun ciddi sıkıntı yaşamıştır.


 2355 Sayılı kararname ile Van esnafının vergi ve kredi borçları mücbir sebep hali nedeniyle ertelenmiştir. Mücbir sebep halinin sona ermesinden sonra esnaf ciddi bir vergi borcu ve kredi geri ödemeleri sorunuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu durum Van’da ticaretin tıkanmasına, esnafın iş yapamamasına ve lokal bir ekonomik krize neden olmuştur.

 

Sakarya depreminden sonra çok doğru ve yerinde bir kararla 4731 sayılı kanun marifeti ile Sakarya’da bulunan esnafın bir kısım vergi borcu silinmiştir. Ülkemizde uygulama birliğinin sağlanması ve Sakarya ilinden daha düşük milli gelire sahip Van ilinin de böyle bir açılıma ihtiyacı olduğu aradan geçen zaman içinde sürekli dile getirilmiş olmasına rağmen; hükümet bu konuda Van esnafını rahatlatacak adımları atmamıştır.

 

Bu durum Van esnafı ve halkını önemli bir ekonomik felaketle karşı karşıya bırakmıştır.


Bu bağlamda:


1- 2011 depremleri öncesinde Van ilimizde faaliyet gösteren kayıtlı esnaf sayısı ile deprem sonrasında faaliyet gösteren kayıtlı esnaf sayısı kaçtır?


2- Van ilimizde depremde zarar gören kayıtlı esnaf ile zarar gören işyeri sayısı kaçtır? Zararların maddi karşılığı ne kadardır? Bu işyerlerinde çalışırken işsiz kalan kişi sayısı kaçtır?


3- Deprem sonrasında vergi ve kredi borçlarının ertelenmesi kanununda kaç esnaf yararlanmıştır? Ertelenen vergi ve kredi borçlarının toplamı kaç TL tutarındadır?


4- Vergi ve kredi ödemlerinin ertelenmesi süresinin dolmasından sonra borçlarını düzenli ödeyemediği için riskli duruma düşen esnaf sayısı kaçtır?


5- Van ilimizde 2011 depremlerinden önce ve depremlerden sonra ödenemeyen ve karşılıksız çıkan çek ve senetlerin sayısı ve bu çek ve senetlerin parasal tutarı ne kadardır?


6- Sakarya depremi vb. depremler sonrasında mağdur olan esnafın vergi ve kredi borçlarının terkin edilmesi yönünde alınan kararların benzeri Van esnafı için neden uygulanmamıştır?


7- Van Sanayi ve Ticaret Odası ile Esnaf Odalarının ısrarlarına rağmen Van esnafının borçlarının terkin edilmesi yönünde bir yasal düzenlemenin bu güne kadar yapılmamış olmasının nedeni nedir? Bundan sonra böyle bir yasal düzenleme yapmayı düşünüyor musunuz?


8- Van ilimizin ekonomik olarak kalkındırılması için almayı düşündüğünüz önlemler var mıdır, varsa bu önlemler nelerdir?


9- Depremden dolayı 15 ay iş yapamayan Van esnafı çeklerini ödeyemediği için kara listeye alınmış olduğundan kredi kullanamamaktadır. Önceki hükümet bir sicil affıyla bu durumu düzelteceğini vaat etmesine rağmen bu yönde bir iyileşme görülmediği aksine daha sonra gerek yapılan ihaleler gerekse de esnafın durumunu düzeltmek için bankalara kredi için başvuruları esnasında bu durum engel olarak karşılarına çıkarılmıştır. Bu da ciddi bir mağduriyete ve ekonomik sıkıntılara neden olmuştur. Esnafımızın toparlanabilmesi için sicil affıyla ilgili bir çözüm üretmeyi düşünüyor musunuz?

 

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER