Kentin vekilleri başta olmak ü...
MEBİT

Van Ekonomisi Çöküyor Mu?

Kentin vekilleri başta olmak üzere Maliye Bakanı'na bu sorunu ilettiklerini belirten Şahin, şunları söyledi:

Abone Ol

2015-06-02 10:19:00 | Son Güncelleme : 2024-04-06 00:19:22

Van Ekonomisi Çöküyor Mu?

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin üstünden 3,5 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen Van ekonomisi bir türlü toparlanamadı. Kent tam olarak bir ekonomik çıkmaza girmiş durumda. Kentte birçok küçük esnafın kepenkleri indirdiği ve borç batağında olduğu belirtiliyor. Öte yandan başlayan TOKİ konut ödemeleri ve terkin edilmeyen vergiler kenti ekonomik dar boğaza sürüklemiş durumda. Bu duruma sitem eden ve kentin ekonomik dinamiklerine seslenen Van Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı ve Van Ekonomi Konseyi Dönem Sözcüsü İbrahim Şahin, bu sorunu artık Ankara ile değil burada kendi aralarında tartışarak, konuşarak çözüm getirilebileceğini belirtti.

"YETKİLİLERİ RAHAT BIRAKMAYACAÐIZ"
Van Ekonomi Konseyi'nin 16 Sivil Toplum Örgütünden oluştuğunu ve bunun büyük bir güç olduğunu ifade eden Şahin, kentte var olan sorun ve sıkıntıları çözmek için sonuna kadar mücadele edeceklerini ve yetkilileri bu konuda rahat bırakmayacaklarını söyledi.

 

"SİYASİ İKTİDAR İSTESEYDİ OLURDU"
Van'ın depremden sonra bir türlü toparlanamadığını ve bunda siyasi iktidarın büyük rolünün olduğunu vurgulayan Şahin, "Siyasi iktidar isteseydi şimdiye kadar vergileri terkin ederdi" ifadesini kullandı.

 

"UMUTLU DEÐİLİM"
2011 depreminden bu yana Vergi Terkini konusunu gündeme getirdiklerini ancak depremin üzerinden 3,5 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen hala bu konuda yeni bir gelişmenin yaşanmadığına dikkat çeken Şahin, "Artık umutlu değiliz" dedi.

 

"EMSAL ÖRNEKLER VAR"
Kentin vekilleri başta olmak üzere Maliye Bakanı'na bu sorunu ilettiklerini belirten Şahin, şunları söyledi:
"Depremin üzerinden 3,5 yılı aşkın bir süre geçmesine rağmen Hala esnafımıza müjdeli bir haber veremedik. Terkinin toplam bedeli 650 Milyon TL'ye tekabül ediyor. Yani Türkiye vergi oranlarının içindeki payı yüzde 1'e bile denk gelmiyor. Vergi terkini Türkiye ekonomisine zarar vermeyeceği gibi büyük bir kâr da vermez. Dolayısıyla artık bu sorunun masaya yatırılıp çözülmesi gerekir. Bunun emsal örnekleri de var. Bu konunun kentin dinamikleri ile görüşülmesi gerekir. Vergi terkini konusunda mutlaka bir yol bulunur, bir çözüm getirilir. Kent için en uygun yöntem ne ise bu çalışma yapılır. Artık Ankara'daki yetkililerden çok Van'daki dinamiklerle bu sorunu konuşup tartışmalıyız. Eğer bir araya gelip tartışıp konuşursak bu sorunu çözeriz diye düşünüyorum."

 

"BU KENT NASIL AYAÐA KALKACAK?"
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'i eleştiren Şahin, şöyle dedi:
"Maliye Bakanı Şimşek, 'vergiler terkin edilirse başka illere emsal olur' demiş. Sayın Bakanın emsal fikrine kesinlikle katılmıyoruz. Bu düşünceyi doğru da bulmuyoruz. Öyle şey mi olur? O zaman gelsin bir çözüm yolu bulsun. Bak Van ekonomisi batmış durumda. Üretim yok. Pozitif ayrımcılık yok. Bu kent nasıl ayağa kalkacak? Esnaf kan ağlıyor."

 

"HERKESİN VERGİ BORCU VAR"
SMMMO olarak bu konuda büyük bir mücadele verdiklerini ifade eden Şahin, "Türkiye'nin diğer illerinde yaşanan depremlerden sonra Vergi terkin edilmiş mi edilmemiş mi bunu araştırdık. Bunu dosya haline getirdik. Bütün vekillerimize gönderdik. Bunu okumuş olmaları gerekir. Maliye Bakanı ile görüşüldü. Asla kabul etmiyoruz demiş. Siyasi iktidar isterse çözer. Vergi terkini sadece HDP'liler için yapılmayacak. Bunda tüm esnafımız vatandaşımız yararlanacak. Bu kentte yaşayan herkesin vergi borcu var. Siyasilerin buna bu şekilde yaklaşmaları gerekir. Vekiller bu sorunun çözülmesi için ciddi bir mücadele vermeliydiler ama vermediler. Bu konuda artık umutlu değilim ancak mücadelemiz devam edecek" diye konuştu.

 

"VALİ İBRAHİM TAŞYAPAN DA İLGİLENECEK"
Van Valisi İbrahim Taşyapan'a da bu konuda büyük görevlerin düştüğünü vurgulayan Şahin, şu ifadelerini kullandı:
"Vali İbrahim Taşyapan ile de bu sorunu görüştük. Bu sorun ile yakından ilgileneceğini bize iletti. Daha önceki Vali ise vergilerin terkin edilmesinden taraf değildi. Hiçbir şekilde bize yardımcı olmadı. Vergilerin verilmesi gerektiği düşüncesini savunuyordu. Bu bizler açısından üzücüydü elbette. Ama Vali Taşyapan'ın 'ilgileneceğim' demesi bizi sevindirdi."

 

"ÜCRETSİZ VERİLMELİYDİ"
Van'da, 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihinde meydana gelen depremlerde 30 bin konut kullanılamaz duruma geldi. Yıkılan konutların yerine Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 20 bine yakın yeni konut inşa etti. Konutların ilk taksitleri ise 20 Nisan 2015'te başladı. Çok kısa sürede yapılan ve zaman zaman altyapı, ulaşım, su sorunlarının yaşandığı TOKİ'lerde oturan vatandaşları taksit ödemeleri düşündürüyor.


TOKİ konutlarının vatandaşlara gerekirse ücretsiz dağıtılabileceğini savunan Şahin, "Sosyal devlet anlayışı bunu gerektirir. Yapılan TOKİ konutları bir lütuf değildir. Değerinden düşük yapılan TOKİ konutları vatandaşlara çok pahalı satıldı. Depremden değil 3 saat sonra 1 saat sonra gelinmeliydi. Bu devletin görevidir. Bu halk vergisini veriyor. Elbette yardıma koşacaklar. Bu konutların depremzedelere ücretsiz verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Dünya ülkelerin tarafından Van'a haddinden fazla yardım yapıldı. Bu maddi yardımlar nereye gitti. Hiç mi hizmete dönüşmedi" şeklinde konuştu.

Kaynak: Prestij Gazetesi

 


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER