Van depremi ile hızlanan ve t...
MEBİT

Van'da Kentsel Dönüşümde Kaç bin kişi yararlanacak!

Van depremi ile hızlanan ve tüm Türkiye'yi içine alarak devam eden 'Kentsel Dönüşüm Projesi'nde Van için özel bir uygulamaya gidildi.

Abone Ol

2015-06-02 09:50:00 | Son Güncelleme : 2024-04-03 18:00:44

Van'da Kentsel Dönüşümde Kaç bin kişi yararlanacak!

Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011'de yaşanan depremlerin ardından ağır ya da orta hasarlı binalarını yıkan depremzedelerin kentsel dönüşümden yararlanmalarını sağlamak için hazırlanan kanun geçtiğimiz ay TBMM 'den geçti. Bu kanun sayesinde kentsel dönüşümden yararlanamayan binlerce depremzedenin mağduriyeti ortadan kaldırıldı. 'Kentsel Dönüşüm' projesinden Van'da 40-50 bin kişinin yararlanacağı belirtiliyor. Bunun 15-20 binini ise depremin ardından binasını yıkan ve yerine yenisini inşa eden kesim oluşturuyor.



TALEP ARTTI
Van'da 'Kentsel Dönüşüm' Projesi kapsamında vatandaşların talebiyle risk tespiti gerçekleştirilen bina sayısı arttı. Bunun da nedeni 'Kentsel Dönüşüm' Projesi'nde Van için özel bir uygulamaya gidilmesi olarak görülüyor. Çünkü 'Kentsel Dönüşüm' Projesi'ne bir binanın dâhil olabilmesi için ayakta olması ve gerekli risk raporlarının alınması şartı aranıyordu. Ancak bu özel uygulama sayesinde artık Van'da bu şart aranmıyor. Böylece kabul edilen yasayla depremden sonra ağır ya da orta hasarlı olduğu için yıktırıılan binaların sahipleri de kentsel dönüşümden faydalanabilecek.



50 BİN KİŞİ FAYDALANACAK

Van Çevre ve Şehircilik İl Müdür Yardımcısı Fatih Yüksek, Van depreminin ardından binasını yıktıran yaklaşık 15-20 bin kişinin olduğunu ve toplamda ise 40-50 bin kişinin 'Kentsel Dönüşüm'den' faydalanması için çalışmalarını sürdürdüklerini ve Bakanlıkla iletişimde olduklarını söyledi.



VATANDAŞLAR BİLGİLENDİRİLİYOR
Bakanlığın Van için yeni bir yönetmelik hazırlamak için kollarını sıvadığını ifade eden Yüksek, kendilerinin de vatandaşları 'Kentsel Dönüşüm' projesi kapsamında bilgilendirdiklerini dile getirdi.



YENİ YÖNETMELİK BEKLENİYOR
TBMM'de kabul edilen yasa çerçevesinde kentte binlerce insanın mağduriyetinin çözüleceğine işaret eden Yüksek, şunları kaydetti:


"Depremden sonra birçok bina yıktırıldı. Bir binanın Kentsel Dönüşümden yararlanabilmesi için binanın ayakta olması gerekiyor. Dolayısıyla daha önce binası yıkılan, ya da yıktırılan vatandaşlarımız bu kanundan yararlanamıyordu. Ama mecliste kabul edilen yasadan sonra Bakanlığımız kanun uygulaması ile ilgili yönetmelik değişikliğine gitti. Van için hayırlı olan bu uygulamaya biz de destek veriyoruz. Bakanlığımıza bu konuda yardımcı oluyoruz. İnşallah en yakın zamanda bu uygulama metni çıkacak. Van'da yaklaşık olarak 40-50 bin civarında yıkılmış ağır hasarlı, orta hasarlı binalarımız var. Bunları bir şekilde kentsel dönüşümden yararlandıracağız. Bunun 15-20 binini ise depremin ardından binasını yıkan ve yerine yenisini inşa eden kesim oluşturuyor. Bakanlığımız ile irtibat halindeyiz. Yönetmelik çıktığında vatandaşlarımızın sorunları giderilecek."



TURGUT: MAÐDURİYET DEVAM EDİYOR


Konuyla ilgili görüştüğümüz İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Van Şube Başkanı Kamuran Turgut da, "Yasa TBMM'den geçmesine rağmen depremin ardından ağır ya da orta hasarlı binalarını yıktıran depremzedelerin mağduriyeti devam ediyor" dedi.Van'da 'Kentsel Dönüşüm' mağduriyetinin hala devam ettiğine dikkat çeken Turgut, "Kentsel Dönüşüm Projesi'nden kaç bin kişi faydalanır bunu bilemeyiz. Bu artabilir de azalabilir de. Ancak depremden sonra binasını yıktıran binlerce mağdur vatandaşımız var. Kentte yaşanan iki büyük depremin ardından ağır ya da orta hasarlı binalarını yıktıran depremzedelerin kentsel dönüşümden yararlanmalarını sağlamak için hazırlanan kanun geçtiğimiz aylarda TBMM 'den geçti. Bu Yasa TBMM'den geçmesine rağmen depremin ardından ağır ya da orta hasarlı binalarını yıktıran depremzedelerin mağduriyeti devam ediyor. Yasa çıktı, bekleyiş devam ediyor. İnşaat sezonu neredeyse bitecek, hala Bakanlıktan yönetmelik değişikliği bekleniyor. Bu Yasa elimizi kolumuzu bağlamış durumda. İlgililer bir an önce bu mağduriyeti çözmelidir" ifadelerini kullandı.



"RİSK TEŞKİL EDEN BİNALAR HALA YIKILMAMIŞ"
Kentte hala birçok ağır hasarlı binanın yıktırılmadığını da vurgulayan Turgut, "Van'da 23 Ekim ve 9 Kasım 2011 tarihlerinde yaşanan depremlerin üstünden 3,5 yılı aşkın bir zaman geçmesine rağmen vatandaş hala mağdur. Kentte birçok ağır hasarlı bina hala yıktırılmamış. Göz önünde olanlar devlet tarafından yıkıldı ama ara sokaklarda olanlar yıkılmadı. Van Valiliği burada devreye girmelidir. Vatandaşlarımızın kendi binasını ya da evini yıktıracak durumu yok. AFAD, binasını yıktırmak isteyen vatandaşlarımızın imdadına koşmalıdır. Risk teşkil eden binalar biran önce yıkılmalı ve depremin izleri bu kentten silinmeli" şeklinde konuştu.

 

Kaynak: Prestij Gazetesi

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER