Van Büyükşehir Belediyesi, "Va...
MEBİT

Van'da sokakta çalışan çocuklarla ilgili ankette ürkütücü veriler

Van Büyükşehir Belediyesi, "Van'da sokakta çalışan ve yaşayan çocukların tespiti, sosyal ağlarla destekleme projesi" kapsamında sokakta çalışan ve yaşayan 237 çocuklara yaptığı ankette ürkütücü sonuçlar elde etti.

Abone Ol

2015-04-01 12:40:00 | Son Güncelleme : 2023-12-07 23:39:33

Van'da sokakta çalışan çocuklarla ilgili ankette ürkütücü veriler

Çocukların yüzde 50'si sokakta şiddette maruz kalırken, şiddet gören çocukların yüzde 60.2'si polislerden şiddet gördüğünü söyledi. Çocukların yüzde 76.7'si madde kullanan arkadaşına eşlik ettiğini söylerken, sokakta çalışma yaşanın ise 8'e kadar düştüğü ortaya çıktı.


 

Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı ve Psikolojik Danışmanlar Derneği (PD-DER) tarafından "Van'da sokakta çalışan ve yaşayan çocukların tespiti, sosyal ağlarla destekleme projesi" kapsamında sokakta çalışan ve yaşayan 243 çocukla anket yapıldı. Ankette çocukların çalışma nedenleri, içinde bulundukları koşulları ve demografik özellikleri ile sokakta yaşadıkları sıkıntılarla ilgili dikkat çekici bilgiler ortaya çıktı. Ankette ayrıca çocukların belediye ve kurumlardan beklentileri ve nasıl sosyal projelerin geliştirilmesi ile ilgili önemli ipucular da elde edildi. Çalışma üniversite öğrencileri de destek sundu.


 

'Çocukların en önemli çalışma alanı: sigara satıcılığı'


Sokakta çalışan çocukların yüzde 56'sının 14-17 yaş aralıklarında, yüzde 33'ünün 11-13 yaş aralığında olduğu, yüzde 9.1'inin ise 8-10 yaş aralıklarında olduğu belirtildi. Ankete katılan 243 sokakta çalışan çocuğun yüzde 99.2'sinin erkek yüzde 0,8'nin ise kız çocuğu olduğu ortaya çıktı. Sokakta çalışan ve ankete katılan çocukların yüzde 76,5'nin okula devam ettikleri yüzde 23,5'nin ise devam etmediği belirtilirken, okula devam eden çocukların yüzde 62,9'unun ortaokul yüzde 27,4'ünün lise ve %9,7'sinin ise ilkokula devam ettiği ortaya çıktı. Sokakta çalışan ve yaşayan çocukların çalışma ve barınma durumları ile ilgili bölümde ise çocukların yüzde 23.5'nin sigara satıcılığı, yüzde 20.6'sının mendil satıcılığı, yüzde 11.5'nin tartıcılık, yüzde 8.6'nın eşya yükleme-indirme, 5.8'inin çaycılık, 4.1'nin dilencilik, yüzde20'sinin diğer ve 1.6'sının ise ekmek dağıtıcılığı yaptıklarını belirlendi. Ankette sigara satıcılığının yüksek oranda çıkması büyük bir tehlike olarak belirlendi.


 

'Çocukların en büyük çalışma nedeni ailesinin ekonomik sıkıntıları'


243 çocuğa sorulan neden sokakta çalışıyorsunuz? sorusuna ise yüzde 46'sı ailemin geliri yok ondan çalışıyorum, yüzde 35'i ailemi ekonomik destek sunmak için çalışıyorum, yüzde 15.6'sı ise kendi paramı kazanmak istiyorum cevabı verdi. Çocukların yüzde 4'ü ise ailesinin kendisini zorla çalıştırdığını söyledi. Burada ortaya çıkan sonuçlara göre çocukların sokakta çalışma nedenlerin en büyüğü ailenin yaşadığı ekonomik sıkıntılar. Çocukların sokakta çalışmaya başlama saatlerinde ise ilginç veriler ortaya çıktı. Çocukların 56,8'i saat 06:00 ile 09:00 arasında, yüzde 28,4'ü 9:00 ile 12:00 arasında, 13.6'sının 12.15 ile 15.00 saatleri arasında çalıştığı ortaya çıktı. Günün ikinci yarısına doğru ilerledikçe sayınında düştüğü görülüyor.


'Sokakta çalışmaya başlama yaşı 8'

Anketin en önemli verileri ise sokakta çalışmaya başlama yaşı. Ankete katılan çocukların yüzde 48,6'sı 8-10 yaş aralığında başladığı, yüzde 28,4'nün 11-13 yaş aralığında sokakta çalışmaya başladığı, yüzde 16,0'ının ise 5-7 yaş aralığında sokakta çalışmaya başladığı, yüzde 5,3'ünün ise 14 ve üzeri yaş aralığında sokakta çalışmaya başladıkları ortaya çıktı. Sokakta çalışma yaşanın giderek 10 yaş altına düşmesi çocukların nasıl bir risk altında olduklarını açıkça ortaya koyuyor. Sokakta kazandıkları geliri nereye harcadıkları sorusuna ise çocukların yüzde 54,3'ünün ev ihtiyaçlarında kullandığını, yüzde 23'ü ailesine verdiğini ve yüzde 20.2'si ise kendi ihtilaçlarında kullandığı belirlendi. Bu sonuçlar ışığında çocukların sokakta çalışmaya başlamasının en temel noktası ailenin ekonomik sıkıntılarının varlığı.


'Çocukların yüzde 98'i aileleri ile birlikte yaşıyor'

Ankete katılan çocuklara yöneltilen Geceyi sokakta geçirdiğin oldu mu? sorusuna çocukların yüzde 74,1' i hiçbir zaman olmadı, yüzde 24,7'si bazen cevabını verirken, çocukların yüzde 98'i ailesinin yanında yaşadığını söyledi. Babalarının yaptığı işe ilişkin sorulara ise katılımcıların yüzde 44'ü babasının işsiz olduğunu, yüzde 11,9'u babasının inşaatta çalıştığını, yüzde 5,3'ü babasının esnaf olduğunu, yüzde 3,3'ü babasının çiftçi olduğunu, yüzde 0,4'ü babasının memur olduğunu, yüzde 0,4'ü babasının emekli olduğunu, yüzde 31,7'si ise babasının farklı iş alanlarında çalıştığını belirtti. Çocukların yüzde 99'u ise annelerinin ev hanımı olduğunu söyledi.


 

'Sokakta çalışan çocukların yüzde 60.2'si polislerden şiddet gördüğünü söyledi'

Anketin en çarpıcı sonuçlar ise çocukların çalışan veya yaşayan çocukların geçmiş travmaları ve sokakta neler yaşadıkları ile ilgili veriler. Sokakta çalışan ve yaşayan 237 çocuğa yöneltilen sokakta şiddette maruz kaldınız mı? sorusuna yüzde 48.6'ı evet, yüzde 49'u ise hayır cevabını verdi. Sokakta kim tarafından şiddete maruz kaldınız sorusuna ise çocukların yüzde 60.2'si polis tarafından şiddete maruz kaldığını, yüzde 15.3'ünün zabıta tarafından şiddete maruz kaldığını, yüzde 17.8'i sokakta çalışan diğer çocuklar tarafından şiddete uğradığını, 1.7'si ise esnaftan şiddet gördüğünü söyledi. Sokakta maruz kaldığın veya tanık olduğun herhangi bir olay oldu mu? sorusuna ise çocukların 44.4'ü evet, yüzde 47,3'ü ise hayır cevabını verdi.


Çocukların yüzde 76.7'si madde kullanan arkadaşına eşlik ettiğini söyledi

Sokakta çalışan ve yaşayan çocukların madde kullanım durumu ile ilgili sorulara verilen cevaplar ise oldukça ürkütücü bir boyutta. Ankete katılan çocuklara madde kullanılan ortamda hiç bulundun mu? sorusuna yüzde 49.4'ü evet, yüzde 46'sı ise hayır cevabını verdi. Madde kullanımına eşlik ettin mi? sorusuna ise ürkütücü cevaplar verildi. Bu soruya çocukların yüzde 76.7'si evet madde kullanılan ortamda yer aldım, yüzde 23.3'ü is hayır yer almadım cevabını verdi. Yine ankete katılan çocukların yüzde 87'si sigara kullandığını, yüzde 13'ü ise uyuşturucu madde kullandığını söyledi. Sigara ve uyuşturucu madde kullananlara yöneltilen Hangi sıklıkta kullanıyorsunuz? sorusuna ise çocukların yüzde 63.6'sı hergün kullandığını, yüzde 26'sı ise 2-3 günde bir kullandığını yüzde 11'e yakını ise ayda yada haftada bir kullandığını söyledi.


 

'Çocuklar sokakta büyük sorunlar yaşıyor'

Anketin sonunda ise Van’da Çocuklara Yönelik Ne Tür Çalışmalar Olsun İstersiniz ? sorusuna ise çocuklar; Spor salonlarının arttırılması, El sanatları kurslarının açılması,Sosyal etkinliklerin arttırılması, Kürtçe Türkçe eğitim verilmesi, madde bağımlılığını önleyici çalışmalar yapılması, oyun alanları ve yeni okulların açılması, çocuk sineması kurulması, çocuk kütüphanesinin kurulması,yüzme havuzunun oluşturulması,Çocuklara yönelik kurslar açılması ve bedava halı sahaların açılması istedi. Size göre çocukların en önemli sorunu nedir ? sorusuna ise çocuklar; sokakta kaldıkları için sağlık sorunları yaşadıklarını, eğlence alanlarının olmadığını, ekonomik sebeplerden dolayı çalışmak zorunda kaldıklarını, sokakta başkaları tarafından şiddete maruz kaldıklarını, sokakların akşamları karanlık ve güvensiz olduğunu, çalıştıkları için okula gidemediklerini ve park alanlarının olmamasını en büyük sorun olarak gördüklerini dile getirdi.


Van Büyükşehir Belediyesi anket sonucuna göre acil politikalar belirleyecek

Büyükşehir Belediyesi, ortaya çıkan bu sonuçlar ışığında sokakta yaşayan ve çalışan çocukların ailelerine yönelik, riskten koruma, ailelerin bilinçlendirilmesine dönük çalışmalar, çocuklara meslek edindirme kursları ve okullaştırılmalarına katkı sağlayacak yeni projeler geliştirecek. Anketin sonuç bölümünde ise; Van'ın Büyükşehir olması sebebi ile hızlı bir şekilde göç alması ve 2011 yılı depremleri ile ailelerin yaşadığı ekonomik, psikolojik ve sosyal sorunların aile üyelerini özellikle de çocukları olumsuz olarak etkilediği belirtildi. Sokakta çalışan çocukların her türlü riske açık olduğu vurgulanan açıklamada,"Van ilinde istismara, ihmale uğramış, sokakta çalışan ve yaşayan çocuklara yönelik farklı kurumlar tarafından hizmet modelleri uygulansa da süreklilik arz etmediği için asıl soruna çare olamamaktadır. Elde edilen veri tabanıyla hayata geçirilmesi düşünülen projeler ile sokakta yaşayan ve çalışan çocuklar ile ailelerine yönelik süreklilik arz eden çözümler sunulacaktır" denildi.


'Çocukların madde kullanılan ortamda bulunması büyük bir risk yaratıyor'

Sokakta yaşayan ve çalışan çocukların üzerinde en önemli unsurun ailelerin ekonomik yapıları olduğu belirtilen anket açıklamasında "Sokakta yaşayan ve çalışan çocukların içinde bulundukları durum ile ebeveynlerinin eğitim seviyesinin düşüklüğü mevcuttur. Sokakta yaşayan ve çalışan çocukların madde kullanımın yaygın olduğu ortamlarda bulunması, hem çocukları teşvik edici durumda hem de sorunun giderek derinleştiğini göstermektedir" denildi.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER