Ülkelerindeki nevruz tatili do...
MEBİT

Van ekonomisine İran dopingi

Ülkelerindeki nevruz tatili dolayısıyla Van'a gelen çok sayıda İranlı turist, yaptıkları alışverişle esnafa erken bahar yaşattı.

Abone Ol

2015-03-26 19:30:00 | Son Güncelleme : 2023-08-22 18:32:40

Van ekonomisine İran dopingi

İran'da 13 günlük resmi Nevruz Bayramı tatilini fırsat bilen binlerce İranlı turist, adeta Van'a akın etti. Başta alışveriş merkezleri ve mağazalar olmak üzere cadde ve sokaklarda büyük yoğunluğun yaşanmasını sağlayan İranlılar, uzun süredir ekonomik durgunluk yaşayan esnafın yüzünü güldürdü.

 

İranlıların kentte daha uzun süre kalmasını sağlamak amacıyla 20 Mart-5 Nisan tarihlerinde düzenlenen "Van Shoppigg Fest" kapsamında daha rahat ve indirimli alışveriş imkanı bulan turistler, yaptıkları alışverişlerle kente ekonomik hareketlilik yaşattı.

 

Tatillerini Akdeniz, Ege sahillerinde geçirmek ya da İstanbul , Ankara  gibi büyükşehirlerde alışveriş yapmak isteyen birçok İranlı turist de otomobillerini Ferit Melen Havalimanı otoparkına park edip uçakla yolculuk etmeyi tercih etti.

 

Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Necdet Takva, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ülkelerindeki Nevruz Bayramı tatili dolayısıyla son 4 günde 14 bin İranlı turistin sınır kapılarından giriş yaparak kente geldiğini belirtti.

 

 

İranlı turistlerin şehirden memnun ayrılmasını sağlamak amacıyla düzenledikleri festivalin olumlu yansımalarını aldıklarını vurgulayan Takva, "İranlı turistlerin gelişiyle Van'daki konaklama tesislerinde ve kamuya ait misafirhanelerde yer kalmadı. Umuyorum ki kentimiz önümüzdeki yıl konaklama alanında yaşadığı eksiklikleri giderir. Özellikle kentin turizm altyapısının güçlenmesi konusunda daha istekli ve arzulu yatırım perspektifi çizer. Festivalimizin ilkini düzenlediğimiz için birtakım eksikliklerimiz var. Ancak festivalin ruhuna uygun ve misafirlerimizin rahat etmesi konusunda esnafımıza yönelik çağrı ve denetimlerimiz aralıksız devam edecek" dedi.

 

 

Takva, kentteki eğlence mekanlarının doluluklarının da üst düzeyde olduğuna işaret ederek, 2016 yılında nevruzla düzenlenecek festivalin çok daha verimli ekonomik döngüye katkı sağlayacağına inandıklarını ifade etti.

 

 

Van'da bulunan yabancıların, halkın konukseverliği çerçevesinde karşılanması gerektiğine değinen Takva, şöyle konuştu:

 

"Bunu tüm halkımızdan rica ediyoruz. İşletme sahiplerinin eksiklerinin olmaması yönündeki taleplerimizi yineliyoruz. Özellikle İran'dan gelen misafirlerimiz için danışma ofisi kurduk. Emniyet müdürlüğüyle yaptığımız görüşmede misafirlerimizin araçlarının trafikte karşılaştıkları sorunlarının ortadan kaldırılması konusunda bilgi alışverişinde bulunduk. Belediye başkanlığımız da zabıta önlemlerini artırarak insanların rahat alışverişlerini yapmalarını sağlayacak."

 

Kent merkezindeki bir otelin genel müdürü Gürkan Akbay ise kentin tanıtımının ve buna herkesin katkı sunmasının önemli olduğunu bildirerek, özellikle İran'da yapılacak tanıtım çalışmalarıyla ilginin daha üst düzeye çıkacağına inandığını dile getirdi.

 

Sadece kendi otellerinin değil kentteki tüm otellerin dolu olduğunun altını çizen Akbay, "Bunun nedeni İranlı komşularımızın bizi ziyaret etmeleri. Onların ne kadar doğru rakamlarla alışveriş yapmalarını sağlarsak gelecek yıllarda ilimize o kadar fazla geleceklerdir. Düzenlenen festival İranlıların mutlu olmasını sağladı ve gelecek yıl bunun çok olumlu etkisi olacaktır. Onlar da kendileri için bir şeylerin yapıldığını farkındalar ve bu onlara kendilerini iyi hissettiriyor. Misafirlerimizi memnun etmek için onların sevdiği tarzda etkinlikler düzenliyoruz" diye konuştu.

 

Yaptıkları alışverişle kente canlılık kazandıran İranlı turistler de Vanlıların kendilerine büyük ilgi gösterdiğini belirterek, böylesi bir durumdan memnuniyet duyduklarını kaydetti.

 

Van'da bol bol alışveriş yapıp  zaman geçirdiğini ve Van Gölü sahilinde ailesiyle gezdiğini anlatan Seher Moseferi, kentin havasının İran'a göre soğuk olmasına rağmen insanların sıcak ilgisiyle karşılandıklarını söyledi.

 

İş yerlerinin vitrinini Farsça yazılarla süsleyen ve çaldıkları müziklerle İranlı turistlerin ilgisini çekmeye çalışan esnaf ise kentte, uzun bir aradan sonra ilk defa alışveriş yoğunluğu yaşandığını dile getirdi.


KAYNAK: VAN (AA) - CEMAL AŞAN 

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER