1.Van Ekonomi Zirvesi planland...
MEBİT

Van Ekonomi Zirvesi Krizinin Perde Arkası !

1.Van Ekonomi Zirvesi planlandığı gibi olmadı. Zirveye saatler kala sıcak gelişmeler yaşandı. VAN TSO Başkanı Necdet Takva ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın konuşmacı listesinden çıkarılması bardağı taşıran son nokta oldu.

Abone Ol

2015-03-02 20:50:00 | Son Güncelleme : 2024-04-16 12:27:39

Van Ekonomi Zirvesi Krizinin Perde Arkası !

Zirveyi düzenleyen Van Ekonomist Dergisi organizatörleri Zeki Yiğit ve Orhan Olgun yaşanan olayları geniş bir şekilde kamuoyuna açıkladılar.

 

Orhan Olgun: Ticaret odası, kalkınma ajansı ve 22 STK'yı ziyaret ettik ve hepsinin desteğini aldık. Son olarak bir toplantı gerçekleşti. Toplantıya Van Valisi İbrahim Dündar, Suat Türk, Sedat Töre ve öbür STK başkanları katıldı. Önceden ne konuşacağız konu başlığını belirledik. Bazı şeyler üzerine tartışma konuları açıldı, bazı şeylere mutabık kaldık. İkinci toplantımızda ise konuşmacıları belirledik. Belediyeden, Valilikten bir ya da iki isim talep ettik ve onlar da bize bir kaç isim önerdi.

 

Belediyemizden de, Valiliğimizden de, Ticaret odamızdan da görüş aldık. Üçüncü toplantımız da ise kimler konuşacak bunu kararlaştırmamız gerekiyordu. Çünkü Cumhurbaşkanlığı bizden konuşmacı listesi talep etmişti. Konuşmacılar konusunda en son ki toplantımız da Van Valiliği İbrahim Dündar, Büyükşehir Belediyesi'nden Başkan yardımcısı Fazıl Kaya, Van TSO Başkanımız ve 22 STK vardı. Neye karar verdik? Dedik ki: Açılış konuşması 3 dk Benim, ondan sonra Oda başkanımız, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Valiliğimiz ve en son da Cumhurbaşkanımız konuşacak. Açılış protokol konuşmaları bunlar… Biz buna mutabık kaldık, bunun kararını aldık ve orada bu listenin altına imza attık ve Cumhurbaşkanı'mıza gönderdik. Bazı şeyler oldu konuşma süreleri uzun vs. bunları kısalım gibi. Necdet Başkanın yanına gittik dedik ki: Sizin normalde 13-14 dk. Konuşma süresi vermiştik bu süreyi kısacağız 3-4 dk'ya düşeceğiz, başkan kabul etti tamam dedi. Programa 2 gün kala biz toplantıyı yaptık ve az önce ismini saydığım kişilerde bu toplantı da mevcuttu.


Zeki Yiğit: Bende şunu belirteyim o toplantı da Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe ve İpekyolu Belediyesi adına Berivan Hanım'da katılmıştı, konuşma taleplerinde bulunmuşlardı ama biz programın netleştiğini Cumhurbaşkanına gönderildiğini bunun için tekrar ricacı olacağımızı ve olumlu bir durum olursa sizi de listeye koyalım dedik nihayetin de olumsuz cevap aldık.


Orhan Olgun:  Programa bir gün kala Valilikten beni aradılar dediler ki: Cumhurbaşkanlığının son programının teyidini istiyorlar gece 11 gibi ben bunlara son teyidi gönderdim. Ondan sonra program hakkında Van milletvekilimiz Burhan Kayatürk Cumhurbaşkanını özel kalem müdürü ile görüşüyor. Özel Kalem müdürü ile Kayatürk arasında bir konuşma geçiyor. Kayatürk'e soruyorlar Bekir Kaya bir sıkıntı çıkarmaz mı konuşma esnasında?  Vekilimizde ben onun garantisini veremem olabilir de olmayabilir de yani uygun görmüyor. Özel Kalem müdürü kim konuşsun diye soruyor Kayatürk'e, o da ben konuşayım diyor. Ekonomi Bakanımız, Valiliğimiz ve Cumhurbaşkanımız konuşsun diyor.  Akşam uçağa bindim dün 4 kadar hiç bir şey yoktu. Ben 4.15 uçağı ile Van'dan İstanbul'a geldim. Akşam telefonumu açtığımda Büyükşehir Belediye Başkanı'mızın Basın Müdürü ve Van TSO başkanı beni 7-8 kez aramıştı.


Zeki Yiğit:  Orhan Bey Van'dayken ben ayın 25'inde buraya geldim. Cumhurbaşkanı'nın protokolü ile Ersin Beyle sürekli bu konu üzerinde konuşmaya başladık. Vali yardımcısı İbrahim Beyin Başkanlığı’nda bize gelen son duyum olarak dergiden biri yani organizasyon firması adına biri, vekil, vali ve son dakika eklenen Ekonomi Bakanı. Ekonomi Bakanı özel olarak talep etmiş ben bu işte ev sahibiyim, ben nasıl orada konuşmam. Ekonomi Bakanı kendisi ve 11 genel müdürü ile toplantıya teşrif etti.

 

Özel talebi üzerine Cumhurbaşkanlığı konuşmasına onay vermişti. Olay şu şekil gelişti: O toplantı esnasında Necdet Bey Vali Beyi aradı. Vali Bey'de son şeklini Necdet Beye söyledi ve olay orada koptu. Ondan sonra gelişen olaylarda biz şöyle bir duyum aldık: Dediler ki madem Cumhurbaşkanı kendisinden önce çok fazla kişinin konuşmasını istemiyor. Bizde vekilin Burhan Kayatürk konuşmasını istemiyoruz. Bizde gece yarısı vekile dedik ki: Bizde sizin konuşmanızı istemiyoruz, toplantının paydaşları da sizin konuşmanızı istemiyor. Vekilde eğer böyle bir durum varsa bende konuşmuyorum, konuşmamdan feragat ediyorum dedi. Biz daha sonra gece yarısı Necdet Başkanın konakladığı otele gittik. Necdet Beyle görüştük durumu izah ettik. Necdet Bey ne olumsuz ne olumlu bakmadı ama kırıldığı belliydi. Daha sonra Bekir Başkanını konakladığı otele gittik, Başkanımız çok büyük bir alınganlık gösterdi ama sebebini de şöyle açıkladı: Mesele benim konuşmamam değil, olayın son dakika bana gelmesi, ben bunu bir nezaketsizlik kabul ediyorum neden bana söylemediniz? Olayın aslı şuydu: Biz de bu olanları son dakika da öğrendik ve o saate kadar da biz bunu krizin çözülmesi için çaba gösterdik. Bir ilin TSO başkanı konuşması gerektiğini, Büyükşehir Belediye Başkanı'nın konuşması gerektiğini söyledik, ısrar ettik, defalarca vurguladık. Saydığım kurumlar ve kişiler en baştan beri de hem programın paydaşlarıdırlar hem de programda konuşmacıdırlar. 1.bölümde programda konuşmacıdırlar, programın devamında gerçekleşen oturumlarda Van'ın değerlendirilmesi açısından en iyi programları onlara ayırmıştık.


Orhan Olgun:  Bekir Bey ismine soğuk bakmıyorlar, açık söyleyeyim. Basına yansıdığı gibi Cumhurbaşkanı Bekir Beyin ismini direk çıkarmış değil. Biz oradaki yaptığımız ikili görüşmelerde öğrendiğimiz kadarıyla Bekir Beyin konuşmasına Cumhurbaşkanı şöyle demiş: Bu platform ortağı ise ve Büyükşehir Belediye Başkanı ise konuşsun, konuşmasında sakınca görmüyorum demiş. Bu bana iletildi ben Bekir Başkanı sabah aradım. Dedim ki: "Sayın Başkanım Cumhurbaşkanı özel kalemiyle biz görüştük herhangi bir sıkıntı olmadığını söylediler. Buyurun gelin programa katılın dedim." Orada yaşananlar Cumhurbaşkanı özel kalemi ile milletvekilleri arasında yaşanan sorundur. Bizim de son dakika da haberimiz olmuştur. Bekir Kaya'nın, Vali'nin, Necdet Takva'nın konuşacağını biliyorduk, öyle planlanmıştı ve sıkıntı da yoktu. Son dakika olanlara da müdahale edemedik. Sabah ancak görüşebildik. Cumhurbaşkanı ile ilk teması kurduktan sonra biz Van Valisine, Burhan Kayatürk'e, Gülşen Orhan'a da gittik amacımız Cumhurbaşkanı'nı oraya bir şekilde getirebilmekti. Burhan Bey bu konuda destek oldu 2-3 kere görüştü, Gülşen Hanım görüştü. Cumhurbaşkanı'ndan teyit almak için bu insanlarla görüştük. Ama programa müdahil olma konusunda biz bir şey talep etmedik, biz bu programı oluştururken siyaseti işin içine karıştırmamaya özen gösterdik. Biz şunu söyledik: Büyükşehir Belediye Başkanı konuşacak ve Vali konuşacak.

 

Belediye Başkanı hangi partiden olursa olsun konuşacak Ak Parti de olsa HDP'de olsa. Bazı siyasetçiler konuşma talep ettiler ama biz siyaseti asla işin içine karıştırmayacağız sadece Van'ın ekonomisi konuşacak dedik ve hiç bir siyasetçiyi kabul etmedik. Hem HDP'den hem Ak Parti'den bazı talepler gelmesine rağmen biz kabul etmedik ama son dakika olayında bizim kesinlikle haberimiz yoktur. Zeki Bey buradaydı, bende uçaktan iner inmez geldim, Burhan Kayatürk'e ulaştık sizin konuşmanızı istemiyoruz, platform üyeleri de istemiyor. Kayatürk konuşmayacağını söyledi. Necdet Takva'yı ziyaret ettik en son da Bekir Kaya ile 1 saat'e yakın bir toplantı yaptık Bekir Başkan katılmayacağını bildirdi. Programın bir gün öncesi özel kalem ile milletvekilimiz Burhan Kayatürk konuşulan bir karar. Karar bize öyle tebliğ edildi biz de kabul etmedik. 

 

Biz çok üzüldük, bütün Van'ın platformunu bir araya getirmiştik, ilk defa böyle bir organizasyon oldu. Türkiye'nin her tarafından başkanları, İstanbul’dan, Bursa'dan, İzmir'den, Mersin'den insanları davet ettik birlik çağrısı yaptık. Ahmet Çalık geldi, Turkcell'in CEO'su geldi, Askon genel başkanı geldi. Biz keşke Van'ın ekonomisini konuşabilseydik.

 

 



Zeki Yiğit:  Cumhurbaşkanı özel kaleminin bizden sürekli istediği şey: Cumhurbaşkanı kendisinden önce çok kişinin konuşmasına izin vermez. Programından ötürü çok bekleyemez. Bizde konuşma sürelerini ona göre ayarladık. Daha çok ekonomiyi konuşur hale getirmek için, ulusal gündemde yer alabilmek için Cumhurbaşkanımızı da oraya davet etmiştik, oranın şeref konuğuydu. Ama asıl konumuz öğleden sonraki oturumlarda Van'ın gerçek ekonomisini konuşacaktık, akademisyenlerle, profesörlerle bunu en iyi şekilde hazırlamıştı hocalarımız. Bizim üzüldüğümüz nokta ise bu kadar hazırlık yaptık, hocalarımız bu kadar hazırlık yaptı, Van'ın ekonomisi ilk defa bu kadar detaylı masaya yatırılacakken, gerçek hedef kitleye ulaştırılacakken, olayın bu şekilde sabote edilmesi bizi en çok üzen nokta oldu. Çok üzüldük ama bizim şevkimiz kırılmadı. Bundan sonra daha dikkatli olacağız, kişilere mahal vermeden kendi üzerimizden yürüteceğiz, birilerine çok fazla söz verdik bunun da sıkıntısını yaşadık. Programa müdahil olmalarına fırsat verdik belki de, ondan dolayı düştüğümüz durum bu. Biz bu programa 4473 tl para harcadık. Bunun büyük çoğunluğunu sponsorlar karşıladı. Sponsorlarımız bu programda bize çok destek oldular, kurumlarımız da stant alma yoluyla destek oldular. Sponsorların dışında katkı veren kurum ise sadece DAKA oldu. Ticaret odası standını kurmadığı için parasını iade edeceğiz aslında yerlerini kurduk, yerlerini kiraladık ama gelmediler. Onun dışında da bize kimse destek olmamıştır. Bütçesini tamamen kendimiz oluşturmuşuzdur. Organizasyonun başında biz olduk. Platform bize çok büyük manevi destek sunmuştur hepsine çok çok teşekkür ediyoruz. Basın mensuplarına da göstermiş oldukları ilgiden dolayı teşekkürü borç biliyoruz.


Orhan Olgun:  Bekir Kaya'dan ve Necdet Takva'dan, bütün Van halkından özür diliyoruz. Bizim dışımızda gelişen olaylar vardı.

 

KAYNAK GÖSTERİLMEDEN KULLANILAMAZ ALINTI YAPILAMAZ 

 

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER