İnsan hakları savunucuları ve...
MEBİT

Çocuk tutsaklara işkence ve tacize tepki

İnsan hakları savunucuları ve siyasetçiler, çocuk tutsaklara yönelik işkence ve kötü muamele ile DAİŞ propagandasının yapıldığı iddialarıyla gündeme gelen Van M Tipi Kapalı Cezaevi'ne ilişkin tepkilerini dile getirdi.

Abone Ol

2015-03-02 11:04:00 | Son Güncelleme : 2024-01-19 17:03:50

Çocuk tutsaklara işkence ve tacize tepki

Van M Tipi Kapalı Cezaevi'nde çocuk tutsakların maruz kaldığı taciz ve işkence ile kurs adı altında DAİŞ'in propagandasının yapıldığı iddialarına ilişkin insan hakları savunucuları ve siyasetçilerden tepki geldi.

 

Cezaevinde incelemelerde bulunan DBP İl Eş Başkanı Miraz Çallı, daha Pozantı'nın failleri cezalandırılmadan, mağdur çocuklara verilen yüzlerce yıllık hapis cezaları gündemden düşmeden Van'da cezaevinde bulunan çocukların uğradığı kötü muamelelerin AKP'nin kirli yüzü olarak değerlendirdi.

 

Çocukların yaşadıkları zulme birebir tanıklı etmek için avukatlarla beraber cezaevinde çocuklarla görüştüğünü belirten Çallı, çocukların yönelik başta gözaltı süreci olmak üzere insanlık dışı uygulamalarla karşı karşıya olduğunu, bu insanlık dışı uygulamaların çocuklarda derin travmalara neden olduğunu söyledi.


'Çocuğun genital bölgesine elektrik vermişler'

Çallı, çocuklarla yaptığı görüşmede çocukların yaşadığı taciz ve işkenceleri de şu sözlerle özetledi: "Çocuk tutsak R.K. Hakkari Emniyet Müdürlüğü'nde kaldığı 5 günlük gözaltı sürecinde ayakta tutma, başını duvara vurma, elektrik verilen diğer tutsaklarının seslerini dinletme, hakarete ve ağır küfürlere maruz kalma gibi işkencelerle karşılaşmıştır. Çocuk tutsak G.S.'ye ise Hakkari Emniyet Müdürlüğü'nde kaldığı 4 günlük gözaltı sürecinde başta genital bölgelerine elektrik verme, yumurtalıklarını sıkma, kaba dayak, ağır hakaretlere maruz kalma, aç bırakma gibi yöntemlerle ağır işkence yapılmış. İşkenceler nedeniyle yapılan suçlamaları kabul etmek zorunda kalmış. İdrarından kan akmasına rağmen herhangi bir sağlık hizmeti almamış, işkence raporlara geçmemiştir."

'Olayın takipçisi olacağız'

AKP'nin kirli amaçlar uğruna DAİŞ'e verdiği desteğe çocukları da alet ettiğini belirten Çallı, "Devlet en aşağılık duygularını en aşağılık politikalarını ne yazık ki çocuklar üzerinde uyguluyor. Van özelinde ortaya çıkan bu gerçeklik yine AKP iktidarının aslında din maskesi altında siyaset yürütürken kadınlara ve çocuklara aşağılık bir politikayı reva gördüğünü, layık gördüğünü de ortaya koyuyor" şeklinde konuştu. Çallı, çocuklara yapılan bu cinsel istismarı ve işkenceyi tek başına bir vaka olarak değerlendirmenin mümkün olmayacağını söyledi. AKP'yi uyararak olayın takipçisi olacaklarını belirten Çallı, bir an önce çocukların özgür bırakılmasını talep etti.



'İnsanlık dışı uygulama yapanlar alçaktır'

Çocuklara yönelik taciz ve işkenceyi değerlendiren HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, yaşananların kabul edilmeyeceğini söyledi. Üçer, gözaltında polislerin, cezaevinde yetkililerin ve savcıların bu yaklaşımlarının halkı tahrik etmeye yönelik olduğunu belirtti. "İnsanlık dışı uygulama yapanlar alçaktır" diyen Üçer, defalarca çocukların yaşadıklarını Meclis gündemine getirdiklerini ancak herhangi bir önlem alınmadığını belirtti. Üçer, yaşananların takipçisi olmaya devam edeceklerinin altını çizdi. 



'Çocuklara vahşetin İslam'da yeri yoktur'

MAZLUMDER Van Şube Başkanı Yakup Aslan, çocukların bu ülkenin geleceği olduğunu ve geleceğin bu uygulamalarla karartılmasının kabul edilmeyeceğini söyledi. Çocuklara yönelik insanlık dışı uygulamaların toplumu tahrik edecek nitelikte olduğuna dikkat çeken Aslan, "Çocuklara yönelik vahşetin ne İslam'da ne de hukuk devletinde yeri var. Sorumluların bir an önce bulunup yargılanması gerekiyor" dedi.  (DİHA)

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER