EMEP Van İl Örgütü'nün düzenle...
MEBİT

Van'da Kayıt Dışı İşçi Oranı Yüzde 49

EMEP Van İl Örgütü'nün düzenlediği, "Türkiye'de taşeronlaştırma ve güvencesiz istihdam" konulu panelde konuşan Çalışma Ekonomisi uzmanı Onur Bakır, işsizlik oranının oldukça yüksek olduğu Van'da, kayıt dışı çalıştırılan işçilerinin oranının ise yüzde 49 olduğunu söyledi.

Abone Ol

2015-01-26 00:00:00 | Son Güncelleme : 2015-01-26 00:00:00

Van'da Kayıt Dışı İşçi Oranı Yüzde 49

EMEP Van İl Örgütü, "Türkiye'de taşeronlaştırma ve güvencesiz istihdam" konulu paneli Eğitim Sen Konferans salonunda gerçekleştirdi. EMEP İl Yöneticisi Umut Yeğin'in moderatörlüğünü yaptığı panele, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Uzmanı Onur Bakır ile EMEP Genel Merkez Yöneticisi Sabri Topçu konuşmacı olarak katıldı. Çok sayıda işçisinin dinleyici olarak katıldığı panelde konuşan Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkiler Uzmanı Onur Bakır, taşeron çalıştırma sistemi ve Van'da çalışma iş durumuna değinerek, Van'da işsizlik oranının yüzde 10 olduğunu, İŞKUR'a kayıtlı işsiz sayısının ise 36 bin 923, kayıt dışı çalıştırılan işçi oranının ise yüzde 49 olduğunu dile getirdi. Van'daki işsizlik oranının Kürtlerin yoğun olarak göç ettiği kentlerde de kendini gösterdiğini belirten Bakır, "Türkiye'de en çok işsizlik oranı Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndedir. Ardından yine en çok göç alan iller Adana, İzmir, Mersin geliyor. Bu kentlerde ucuz iş gücü ise her geçen gün artarak devam ediyor" dedi. 



İşsizliğin ve istihdamın büyük bir sorun olduğunu dile getiren Bakır, Türkiye'de özelleştirilmeyen yerlerin kalmadığını söyledi. 80 darbesi sonrası yeni politikalara gidildiğini ve her şeyin özelleştirilerek taşeron sistemiyle ucuz iş gücünün daha da arttırıldığını kaydeden Bakır, işçileri birlik olmaya çağırdı. Bakır, emekçi ve işçilerin örgütlülüğüyle sorunların çözülebileceğini ifade etti. 

EMEP Genel Merkez Yöneticisi Sabri Topçu ise, 12 Eylül darbesinden sonra örgütlü işçi sayının 5 bin civarında olduğunu belirterek, "Daha önce sendikalı olmak daha örgütlü ve demokratikti. 1980 yılından önce işçi örgütlülüğü daha iyiydi. Gelinen süreçte zengin daha zengin oldu, yoksul daha da yoksullaştı. Bu politikalar hala devam ediyor" diye belirtti. Topçu, şöyle devam etti: "İşçiler, emekçiler oyunu veriyor ama politikada yer almıyor. Bu siyasetçiler bizim kaderimizi belirliyor. İşçilerin politikaya müdahale etmesi lazım. Hak verilmez alınır. Bizimle ilgili alınan her karara bizlerde dahil olacağız." 

Panel soru-cevap bölümünün ardından sona erdi. (DİHA)


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER