Van halkı İran’ın Kürt siyasi...
MEBİT

Van’da Binlerce Kişi İran'ı Protesto Etti

Van halkı İran’ın Kürt siyasi tutsaklara yönelik hukuksuz uygulamalarını kitlesel yürüyüş ve oturma eylemiyle protesto etti.

Abone Ol

2014-12-19 16:51:00 | Son Güncelleme : 2024-03-24 18:16:56

Van’da Binlerce Kişi İran'ı Protesto Etti

İran’da son dönemlerde Kürt siyasi tutsaklara yönelik gittikçe artan idamlar ve Türkiye cezaevlerinde bulunan Kürt tutsaklara yönelik baskıları protesto etmek amacıyla İki Nisan kavşağında toplandı. Binlerce Vanlı ellerinde,  “İran devleti, idam devleti”, “İran Molla Cumhuriyetinin sonu yakındır” ve “Kürtlere ve muhaliflere yönelik idamlar durdurulsun” yazılı dövizler taşırken, “Biji Berxwedana Kobanê”, “Katil IŞİD, İşbirlikçi AKP” ve “İran şaşırma, sabrımızı taşırma” sloganları attı. Yürüyüşe HDP Van İl Başkanı Harun Okay, DBP Van İl Eş Başkan Yardımcısı Fadıl Barıştıran, Van TUYAD-DER Başkanı Ahmet Aygün,  İpekyolu ve Tuşba İlçe Eş Başkanları, HDP-DBP İl Yöneticileri, Barış Anneleri Meclisi Aktivistleri,  Van MEYA-DER Yöneticileri ve binlerce kişi katıldı.


 

Eylem yapılan caddede de geniş güvenlik önlemleri alarak kitlenin yürüyüşüne izin vermek istemeyen polis kitlenin ısrarlı davranışı sonucu geri çekilmek zorunda kaldı. Vanlılar Cumhuriyet Caddesi’ne kadar yürüdü. Burada basın açıklamasını okuyan HDP Van İl Başkanı Harun Okay; “İran idam devletinin Kürt siyasi tutsaklara verdiği idam cezasını kınamak, vahşi DAİŞ çetelerine karşı direnişleriyle destan yazan Rojava direnişçilerine destek amaçlı ve İran idam devletinin Dehaklardan aldığı zalimane kültüre, bu gerici rejime karşı demokratik-onurlu mücadele veren Kürt siyasetçilerin 31 gündür sürdürdüğü açlık grevini selamlamak için alanlardayız” dedi.


 

“Osmanlı devletindeki Jurnal kanunu ne ise, İran devletinin muhabere kanunu da odur” diyerek sözlerini sürdüren Okay; “Kürt halkının hiçbir şekilde kabul etmeyeceği bu gerici vahşetin siyasi gerekçelerle uygulanıyor olması sadece Kürt halkının değil tüm insanlığın vicdanını yaralamıştır. Bu gün ölüm kokan zindanlarda direnen Kürt tutsakların milyonları temsil ettiği gündür. Bu direniş milyonlarca yüreğin yekvücut olup alanlara inerek, alanları serhildana çevirdiği gündür. Van’ın Urmiye zindanı ile Urmiye zindanının da Van ile birleştiği gündür. Urmiye Kobanê’dir, Amed’tir, Botan’dır, Van’dır! Rojhılat’ın idamı, Bakur’un, Başur’un Rojava’nın idamıdır” şeklinde konuştu.


 

Açıklamanın ardından 5 dakikalık bir oturma eylemi yapan kitle daha sonra “Biji Berxwedana Kobanê” sloganları atarak DBP İl binasına kadar yürüdü.(ANF)


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER