Van Halk Sağlığı İl Müdürlüğü,...
MEBİT

Van'da Çocuk İstismarı Semineri

Van Halk Sağlığı İl Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Birliği ve Tuşba Toplum Merkezi tarafından ‘Çocuk istismarı’ konulu seminer düzenlendi.

Abone Ol

2014-12-19 13:03:00 | Son Güncelleme : 2023-05-31 23:42:15

Van'da Çocuk İstismarı Semineri

Van-Şişli Öğretmenevi’nde düzenlenen seminere Van Valisi Aydın Nezih Doğan’ın eşi Hatice Doğan, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Operatör Dr. Özcan Öktem, kamu kurum ve kuruluş yetkilileri ile Çocuk İzlem Merkezi (ÇİM) üyeleri katıldı.

 

 

 

Seminerde açılış konuşmasını yapan Vali Doğan’ın eşi Hatice Doğan, çocukların geleceğini inşa edecek mimarlar olduğuna dikkat çekerek, herkesin bu çerçevede çocuklarını en iyi şekilde yetiştirmeye çalıştığını söyledi. Çalışmaların aile ve toplum işbirliği ile yürütülmeye çalışıldığını vurgulayan Doğan, “Çocuklar, bizim her şeyimiz, geleceğimiz. Geleceğimizi inşa edecek olan mimarlarımız ve hayat garantilerimizdir. Hepimiz çocuklarımızı en iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz. Bunu aile ve toplum işbirliği ile bir arada yürütmeye çalışıyoruz, ama bazen çocuklarımıza eğitim verirken onlara birinci derecede önemli olan haklarını vermede gereken önemi vermiyoruz. Çocuklarımıza, o ilk çocukluk yaşlarını geçirip bir şeyleri anlayabildiği andan itibaren ilk öğretmemiz gereken şey, çocukların bedeninin özel olduğunu ve ona kimsenin izin almadan dokunamayacağıdır. Daha doğrusu onlara ‘hayır’ demeyi öğretmemiz gerekiyor” dedi.

 

 

 


Cinsel istismarlara bakıldığında bunun genellikle çocukların en yakınları tarafından ya da çocuğun güvendiği kişiler tarafından gerçekleştiğini belirten Doğan, “Bir de bizim adına evlilik dediğimiz, çok önemli olan bu müesseseyi küçük omuzlarına yüklediğimiz, onlardan çok şey beklediğimiz, bir de onları küçük yaşta anne baba yaptığımız bir cinsel istismar, bir çocuk istismarı söz konusu. Daha 13- 14 yaşlarında arkadaşları sokakta top oynarken, oyun oynarken bir çocuğu anne yapabilmek. Bu konuda da bana göre en büyük sorumluluk annelerin üzerine düşüyor. Anneler bilinçliyse, babaların karşısında dik durmayı bilirlerse ve babaya ‘ben yaşadım, ama çocuğuma bunu asla yaşatmam’ diyebiliyorsa, bu olaylar daha kolay bir şekilde engellenecek diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.



Çocukların anne ve baba üzerinde hakları olduğunu dile getiren Doğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:



“Çocuklarımızı, çocuk denilen yaşta değil de olayı algılayacağı bir yaşta evlendirmenin bir anne baba sorumluluğu olacağını hatırlatarak, daha sağlıklı toplumlar meydana getirmek gerektiğini belirtmemiz gerekiyor. Çünkü güçlü kadınlardan ve güçlü annelerden güçlü aileler, güçlü ailelerden de güçlü toplumlar oluşur.”




Halk Sağlığı İl Müdür Vekili Dr. Mehmet Eker ise, nisan ayında Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde hizmet veren ÇİM’in çalışmalarını anlatmak ve çocuk istismarı ile ilgili toplumda farkındalık oluşturmak amacıyla böyle bir seminerin düzenlendiğini belirterek, “ÇİM, çocukların birinci istismardan sonra gerek jandarma, gerek emniyet ve gerekse adliyede yaşadığı bu istismarı tekrar tekrar yaşamaması ve birden fazla travma geçirmemesi için kuruldu. Çocuk bir şekilde yaşadığı istismardan sonra ÇİM’e gelerek burada konuyla ilgili diğer kurumlarla birlikte bir sefere mahsus yaşadığı istismarı kameralar karşısında anlatır. Artık bundan sonraki süreçleri çocuk olmadan sadece ÇİM yetkilileri tarafından takip edilir. Böylece çocuklar yaşadıkları o olayı defalarca kez yaşamak zorunda kalmayacaklardır” ifadelerine yer verdi.



Yapılan konuşmaların ardından ÇİM görevlileri tarafından ‘Çocuk istismarları’ hakkında katılımcılara bilgiler verildi.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER