Van merkezli 6 ilde El Kaide t...
MEBİT

Van'da El-Kaide'den Tutuklu Kimse 25 Kişide Serbest

Van merkezli 6 ilde El Kaide terör örgütüne yönelik gerçekleştirilen operasyon kapsamında tutuklanan 6 kişi daha tahliye edildi. Böylece 14 Ocak’ta gözaltına alınan 25 kişiden tutuklu kimse kalmadı.

Abone Ol

2014-10-29 10:00:00 | Son Güncelleme : 2024-01-29 00:42:32

Van'da El-Kaide'den Tutuklu Kimse 25 Kişide Serbest

Van Cumhuriyet Başsavcılığı'nın talimatıyla Van, Adana, Gaziantep, İstanbul, Kilis ve Kayseri’de, El Kaide örgütüne yönelik 14 Ocak’ta düzenlenen operasyonda 25 şüpheli gözaltına alınmıştı. Savcılıkta ifadeleri alınan 25 şüpheliden 13'ü tutuklanırken, 12'si ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Tutuklu 13 sanıktan 6 kişi hakkında hazırlanan iddianame, Van 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, sanıklara 'Silahlı terör örgütüne üye olmak', 'Resmi belgede sahtecilik' ve '6136 sayılı yasaya muhalefet' suçlarından 15 ile 22,5 yıl arasında değişen hapis cezaları isteniyor. 


 

 

 

Bugün görülen duruşmada İbrahim Şen ile yakınları ve avukatları katıldı. Tutuksuz yargılanan Şükrü Çiçek ve Orhan Yaşar ise duruşmada yer almadı. Mahkemeye gelen evrakların okunmasıyla başlayan duruşmada, mahkeme başkanı, sanıklardan Şen'in kullandığı iddia edilen sahte kimliği kontrol ederek kimlikteki fotoğrafın kendisine ait olup olmadığını sordu. Hiçbir zaman insanları şiddete yönlendiren bir çağrısının olmadığını dile getiren Şen, "Son zamanlarda İslami düşüncede yaşayan insanlar olarak PKK tarafından hedef gösteriliyoruz. Bu nedenle mağdur olan ailelerimizin yanında olmak istiyoruz. Bu güne kadar en ufak taşkınlık, yakma, yıkma eylemlerinde bulunmadım. 20 yıldır aynı zihniyetteyim ve bu süre boyunca ne El Kaide terör örgütü ne de diğer terör örgütleriyle bağlantı halinde olduğuma dair bir belge elde edilememiştir. Savunduğum görüşlerden dolayı insanları şiddete teşvik ettiğime dair bir delil söz konusu değildir. Son zamanlarda kurduğumuz dernek aracılığıyla yürüttüğümüz faaliyetler, PKK'nin doğu halklarını dinsizleştirme hedefine engel olmaya dönüktür. Hiç kimsenin Suriye'ye gitmesine müsaade etmedim, etmem de. Esed'in kullandığı varil bombalarıyla kimsenin ölmeyi hak ettiğini düşünmüyorum. Tahliyemi talep ediyorum." dedi.


 

 

Diğer sanıklar da ailelerinin mağdur edildiğini ve uzun süredir tutuklu bulunduklarını belirterek, tahliyelerini talep etti. 


 

Cumhuriyet savcısı ise mevcut delil durumu, hukuki açıdan sanıkların lehine değişikliğin bulunmadığı, henüz tam olarak toplanmayan delillerin bulunduğu gerekçeleriyle sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verilmesini istedi.


 

Tüm savunmaların yapılmasının ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk süresini ve suç vasfının sanıkların lehine değişme ihtimalini göz önünde bulundurarak, tutuksuz yargılanmak üzere tahliyelerine karar verdi.


 

Aynı operasyon kapsamında tutuklu bulunan 'Ebu Hanzala' kod adlı Salih Bayancuk'un da aralarında bulunduğu 6 kişi haklarında iddianame hazırlanmadığı gerekçesiyle 13 Ekim 2014 tarihinde de Van Sulh Ceza Hakimliği tarafından tahliye edilmişti.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER