TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (...
MEBİT

Zeybekçi: Herşeye Rağmen Türkiye Büyümesini Sürdürdü

TÜRKİYE İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Eylül ayı ihracat rakamlarını Van'da açıkladı.

Abone Ol

2014-10-01 16:20:00 | Son Güncelleme : 2022-11-04 17:06:05

Zeybekçi: Herşeye Rağmen Türkiye Büyümesini Sürdürdü

Büyükekşi, ihracatın geçen yılın Eylül ayına göre yüzde 6.5 artışla 13 milyar 294 milyon dolar olduğunu ve bu rakamla Cumhuriyet tarihinin Eylül ayı rekorunun kırıldığını söyledi. Büyükekşi, 12 aylık ihracatın ise yüzde 4.2 artarak 157 milyar 654 milyon dolara yükseldiğini dile getirdi. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi de Türkiye'nin tüm olumsuzluklara rağmen büyümesini sürdürdüğünü söyledi.





Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile birlikte Van'a gelen TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Van Ticaret ve Sanayi Odası'nda yapılan basın toplantısında Eylül ayı ihracat rakamlarını açıkladı. Başkan Mehmet Büyükekşi, TİM verilerine göre Eylül ayı ihracatının, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6.5 artışla 13 milyar 294 milyon dolar olduğunu söyledi. Bunun Cumhuriyet tarihinin Eylül ayı rekoru olduğuna dikkat çeken Büyükekşi, şöyle devam etti:




"İlk 9 ayda ihracat yüzde 5.7 artışla 118 milyar 225 milyon dolar oldu. Türkiye’nin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 4.2 artışla 157 milyar 654 milyon dolara yükseldi. Türkiye ihracata dayalı büyüme modeline geçiş yaptı. Bunu kredi derecelendirme kuruluşlarının da objektif olarak görebilmesini ve değerlendirmesini bekliyoruz. Eylül ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 959 milyon dolarla otomotiv endüstrisi sektörü yaparken, hazır giyim ve konfeksiyon sektörü, 1 milyar 669 milyon dolar ihracat ile ikinci sırada, kimyevi maddeler sektörü ise 1 milyar 517 milyon dolar ihracat ile üçüncü sırada yer aldı. Eylül ayında en fazla ihracat artışını yüzde 99 ile mücevher, yüzde 92 ile tütün ve yüzde 40 ile savunma ve havacılık sanayii sektörleri yakaladı. Eylül ayında en fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, ABD ve İtalya oldu. En fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışı yüzde 119 ile İran’a gerçekleşti. İran’ı yüzde 94 artışla Mısır ve yüzde 90 artışla Suriye takip etti."






'HERŞEYE RAÐMEN TÜRKİYE BÜYÜMESİNİ SÜRDÜRDÜ'




Daha sonra kürsüye çıkan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise Türkiye'nin tüm olumsuzluklara rağmen büyümesini sürdürdüğünü söyledi. Bakan Zeybekçi, kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin kredilendirilmesiyle ilgili yaptıkları değerlendirmede kredi kaybettiğini belirterek,"Olumsuz dualara rağmen beklentilere rağmen birileri illa Türkeye aşağı düşecek, Türkiye büyümeyecek, Türkiye ateş çemberinden dolayı ekonomisi sanayisi etkilenecek demesine rağmen, dünyanın birçok yerinde ekonomik ve siyasi olumuzluklara rağmen Türkiye büyümesini ve ihracatını sürdürdü. Reel anlamda milli büyümeyi sürdürdü. Türkiye çok farklı bir noktaya geldi. Emek veren, ihracatçı sanayici tüm kardeşlerime Türkiye'nin ihracatını arttırarak başını dik edip namerde muhtaç etmemesini sağladıkları için teşekkür ederim. İhracat arttıkça Türkiye'nin dış borcu ve cari açığı azalıyor. İhracat, üretmek çok önemli. İhracatın yüzde 6,5 artması demek üretimin, istihdamın 6,5 oranında artması demektir" dedi.




'KREDİLENDİRME KURULUŞLARI KREDİ KAYBETTİ'




17 ve 25 Aralık süreci sonrası dünyanın Türkiye'deki beklentisini bu sebeplerden dolayı negatife çevirdiğini anlatan Bakan Zeybekci, "Dünya, Türkiye'nin büyümesini aşağı yönde revize etti. Ben o zaman yılın ikinci yarısında bu kredi derecelendirme kuruluşlarının Türkiye'nin büyüme tahminlerini tıpış, tıpış yukarı doğru revize edeceklerini söyledim. Temmuz ve Ağustos ayında Türkiye'nin büyümesini revize ettiler. 12 yıldan beri Türkiye destanlar yazıyor. 2008'deki krizden sonra AB yerle bir olurken, Türkiye 6 milyon insanına iş sağlamış. Türkiye'nin büyümesini değerlendiren kredilendirme kuruluşları Türkiye sınavında kredi kaybetti. Türkiye önümüzdeki dönemde ticari, siyasi, ekonomik, bölgesel, coğrafi anlamda çok önemli gelişmelere gebedir" dedi.




'ENFLASYONLA MÜCADELE VE CARİ AÇIK ÖNEMLİ'



Döviz kurlarıyla ilgili endişe duyulacak bir durumun söz konusu olmadığına da dikkat çeken Bakan Zeybekci, "Dolar dünyada değer kazanıyor. TL karşısında da 4.2 değer kazanmış. Endişe edecek birşey yok. Bu artış dış ticaretimize zarar verecek durumda değil. Bizim için enflasyonla mücadele ve cari açık çok önem verdiğimiz iki konudur. Biz hiç bir zaman spor toto tahmincileri gibi enflasyon tahmini içinde olmadık. Enfalasyonla kalıcı mücadele istihdam ve büyümeyi arttırmaktır" dedi.






'40 BİN EVLADIMIZI KAYBETTİK'



Çözüm sürecine de değinen Bakan Zeybekci, bölgede çok büyük üzüntüler yaşandığını belirterek,"40 bin evladımızı kaybettik. Rahmetle anıyoruz. Burada harcanan para 1.5 trilyon dolar. Harcadığımız bu parayı kalkınmaya, üretime, ekenomiye yatırmış olsaydık çok daha farklı olacaktı. Bu para boşuna gitti. Canlar gitti, mallar gitti, fırsatlar, moraller gitti. Bundan sonra geleceğe umutla bakacağız. İnşallah böylece umutlanacağız" dedi.




Konuşmaların ardından plaket töreni yapıldı. Bakan Zeybekçi ve beraberindekiler daha sonra Van'dan ayrıldı.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER