Ahilik Haftası nedeniyle Van'd...
MEBİT

Van'da Ahilik Haftası Kutlaması

Ahilik Haftası nedeniyle Van'da da yapılan etkinlikle kutlandı. Van Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği tarafından yapılan etkinlik Valilik bahçesinde Atatürk anıtına çelenk bırakılması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Van Kültür ve Sanat Çadırı tiyatro salonunda devam etti.

Abone Ol

2014-09-23 00:43:00 | Son Güncelleme : 2023-08-30 11:27:28

Van'da Ahilik Haftası Kutlaması

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van İl Jandarma Komutanı Pilot Kurmay Albay İrfan Kızılaslan, İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, bazı esnaf ve esnaf odaları yöneticileri ve öğrenciler katıldı.

 

 

 

Burada açılış konuşmasını yapan Van Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Alpaslan, Ahilik, kardeşlik anlamına geldiğini, esnaf ve sanatkârların bir araya toplanması ve ahilik tarihçesi hakkında bilgi verdi. Alpaslan, “Ahi Evren tarafından 13. Yüzyılda kurulan Ahilik teşkilatı toplumsal yaşamın ortak paydası olan insanı esas almaktır. Bizi biz yapan, değerlerimize sahip çıkan bu sosyo, ekonomik sistem Osmanlı devletinin kuruluşunda da etkin ve aktif bir görev üstlenmiştir. Yurdumuzda sanatkarın sanatının, esnafın ahlakinin daha yücelmesi için ticaret erbabına söylediği ahi baba nasihatini, ahilik öğüdünü sizlerle paylaşmak istiyorum. "Ey Oğul; gerektir ki, güzel ahlaktan, akli selimden dışarı adim atmayasın, Nefsine ve şeytana uymayasın. Haramdan, iğrençliklerden perhiz edesin.





Sünnetleri kocaltmayasın. Elinle koymadığını götürmeyesin. Kimsenin sanatına tamah etmeyesin. Kimsenin çoluk çocuğuna hıyanet nazari ile bakmayasın. Kimseye kibir, buğz, buhul ve haset etmeyesin. Her kimin ayıbını görürsen örtesin. Dünya'ya aşırı muhabbet göstermeyesin. Senden büyüğe izzet-i ikram edesin, hürmet ve hizmet de bulunasın. Bir elinin kisbini kifayet kisbe, bir elinin kisbini ahiret günü için fakir, fukaraya sarf edesin. Hayır işlerinde elinden geleni yapmakta kusur etmeyesin” dedi.

 

 

 


Van Valisi Aydın Nesih Doğan ise, her yıl bu tür etkinlikler sadece katılıp gitmek olmadığını ifade ederek, “Ben öncelikli olarak doğrudan öğrencilere bir şeyler söylemek istiyorum. Bu tip törenler her yıl yapılıyor ve bizlerde bu tip törenlere her yıl katılıyoruz. Burada amaç doğrudan amaç sizin konuyla ilgili tecrübenizi geliştirmektir. Dolayısıyla sizin de hedefiniz olan yollarda ilerlemenizi isterim. Ahilik haftası da esnafların belli bir terbiye içerisinde yetiştirilmesi üzerine kurulmuş bir teşkilattır. Tıpkı sizin gibi genç ve küçük yaşlarda alınıp üniversite sonrasına kadar giden bir eğitim süzgecinden geçmeniz gibi geçmişte esnafların belirli kurallar çerçevesinde çalışması üzerine kurulmuş bir teşkilattır.





Yani o teşkilata giren insanlar başlangıçta ham olsalar bile o teşkilat içerisinde kaldıkları süre içerisinde davranışları, tavırları, bilgileri ve tavırlarıyla örnek insanlar haline dönüşürler. Bizim beklentimiz de ilkokuldan alıp üniversiteye kadar öğrencilerimizin her geçen yıl davranışlarını farklılaştırmaktır. Bunları neden söylüyorum? Az önce buradan bir değerli başkan arkadaşımız konuşuyor, oradan bir öğrenci arkadaşımız ıslıklıyor. Bu doğru değil. Bulunduğumuz yerin hakkını vermek gibi bir sorumluluğumuz var. Buraya gelmişsek, buraya getirilmişsek bunun hakkını ödememiz gerekiyor. Sizi buraya getirenler bir beklenti içerisindeler. Bu evlatlarımız hem buradaki konuşmalardan hem de buradaki törenlerden örnek alarak hayatlarını yeniden tazmin etsinler. Bu anlamda gençlerimizin bu törenleri kendilerine rehber etmelerini diliyorum. Yoksa biz her yıl bu törenlere katılarak kendimizi farklılaştırmıyoruz. Beklentimiz örenlere yeni gelen neslin var olan değerleri içselleştirmesini sağlamaktır. Bu noktada bir kes daha hem öğretmen arkadaşlarımızın hem de öğrenci kardeşlerimizin dikkatini çekiyorum. Eğer ki siz büyük bir devletseniz, bütün müesseseleriniz verimli olarak çalışır.




Esnafınız doğru insanlardan oluşmuştur, memurunuz ahlaklı insanlardan oluşmuştur, yöneticileriniz güvenilirdik ve âlimleriniz dünya çapındadır. Ama siz devlet olarak bu sıkleti kaybetmişseniz esnafınızda, öğrencinizde, yöneticinizde, âliminizde, memurunuzda sıkıntılar başlamış demektir. Biz şimdi yeniden kendimize bir hedef koyduk ve büyük devlet olma yolunda büyük bir mesafe kaydetmeye çalışıyoruz. Bu anlamda hepimize ayrı, ayrı sorumluluklar düşüyoruz. Yani işçisinden memuruna, esnafından köylüsüne, öğrencisinden öğretmeninin toplumun tüm kesimlerine sorumluluklar düşüyor. Ve geçmişteki o yaşamış olan büyük devletin yaptıklarının nasıl olduğunu anlayarak da kendimize ışık tutmaya çalışıyoruz.





Bu anlamda epey de mesafe aldık. Baktığımızda şehirlerimiz eskiye göre daha yaşanılır hale dönüştü. Fer başına milli gelirimiz arttı. Neredeyse 8 katına yakın bir sıçrayış gösterdik. Ama şunu da kabul etmemiz gerekir. Çocukların boyları bir anda uzar gider ama çocukların o içlerindeki çocuksu davranışlar devam eder. Toplumlarda böyledir. Türkiye’de aslında şehir altyapısıyla, gelecek ufkuyla, ürettiği milli gelir ile gençlerin o boy uzaması gibi bir hal elde etti. Ama lazım gelen medeniyeti tam anlamıyla başaramadı. Bu konuda biraz zorlandık ama önümüzdeki dönemler bu konu üzerinde çalışacağız. Henüz o noktada değiliz ama bu noktada ciddi bir uğraş içerisindeyiz. İnşallah bu anlamda sonuç alacağız ve illeri ki zamanlar dünyaya örnek olacağız. Bu konuya ahilik haftasından dolayı değindim. Bu anlamda öğrencilere erdemli ve başarılı bir hayat diliyorum” şeklinde konuştu
Ahilik haftası ikram edilen geleneksel pilav yemeğinden sonra son buldu.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER