Vanlı gazeteci A. Baki Karaca...
MEBİT

A.Baki Karaca: PKK Haraç Mı Topluyor?

Vanlı gazeteci A. Baki Karaca Son aylarda Van'da gündemden düşmeyen bir konuyu kaleme aldı. Karaca sordu PKK Van'da Haraç mı topluyor ?

Abone Ol

2014-09-16 00:40:00 | Son Güncelleme : 2024-04-18 22:17:24

A.Baki Karaca: PKK Haraç Mı Topluyor?

Yaklaşık iki ayı aşkın bir zamandır yazı yazmadım, sebebi bende kalsın bir gün koşullar oluşursa neden bu sürede  yazmadığımı belki paylaşırım sizlerle. Ancak  süreç o kadar hızlı, çabuk değişiyor ve gelişiyor ki gündemi değerlendirmek bu nedenle zorlaşıyor. Ama bazı konular süreç itibari ile hep değinilmesi gereken sıcaklığını koruyor.





Son günlerde ilimiz Van’da en çok konuşulan konu PKK’ nin haraç topladığı ve hızla yayılan söylentiler yönünde; bende bu önemli sorunu siz değerli okuyucularla paylaşayım dedim.  Sanki bu konu yeni birşeymiş gibi topluma lanse ediliyor. Amerikayı yeniden keşfetmeye gerek yok elbette. Bu söylemler tam 30 yıldır var zaten. Bugünlerde çok konuşılmasının sebeplerini çözmek gerek.
Asıl sorulacak soru şu aslında, PKK haraçmı topluyor, yoksa PKK’ nin gelişmesini ve büyümesini isteyen kesimler gönüllü yardımmı ediyor? Ben yaklaşık 25 yıldır basın camiasının içindeyim,  PKK’ nin haraç topladığını hep duydum, ama görmedim. Bana göre PKK gibi her dönem büyüyen bir örgütün hem gönüllü yardım edeni vardır ve bu gerçeği kimse inkar edemez. Hemde korkudan dolayı haraç verenlerde yok değil.  Asıl sorun da burada değilmi zaten. Bu bölgede işlerinin ve ticaretinin sekteye uğramasını istemiyenler bir türlü yardım etmek zorunda kalıyor. Bunun adı haraçmı, yardımmı, vergimi, kişiye göre değişir. Zaten insanlarda nasıl düşünüyorsa adını öyle koyuyor…


 


Haraç meselesinin son günlerde ayyuka çıkmasının nedeni küçük esnaflarada yansımış olması olarak değerlendiriliyor. Yani küçük esnaftanda haraç toplanıyor. Yada PKK adına kurulan küçük çeteler mi var para topluyor, bu da kafalarda ayrı bir soru işareti. Tabi bu durumu isbat etmek mümkün değil. Şimdi PKK cenahı kalkıp biz istememişiz varsa böyle bir durum kimden haraç almışız çıksın açıklasın diyebilir, muhtemelen yakın bir zaman sonra böyle bir açıklama yapabilirler. Ama hiç kimse cesaret edip benden haraç aldılar diyemez diye düşünüyorum.



O zaman iş PKK’ ye düşüyor, çıkıp açıklama yapmalılar biz haraç toplamıyoruz yada kimseden zorla para almıyoruz, veren gönüllü veriyor demelidir. Şu nedenden dolayı demelidir. Halk endişeli ve tedirgin,  yarının ne olacağı konusunda bir belirsizlik var ortada. Bu nedenle bir çok insanın Van’ı terk ettiği yönünde söylentiler var. En önemliside sermaye ve beyin göçü yaşanıyor diye kaos ortamı oluşturanlar var.





Ben bu söylentilerin manipilasyon ve propaganda olduğunu düşünüyorum.
 


Bakın Van ilinde arsa fiatları biliçli olarak oldukca düşmüş ve alıcı bulamıyor. Emlakta büyük kriz yaşanıyor sebepleri çok fazla ve hatta bu konu başka bir yazı meselesi yani o kadar önemli.


Van Valisi kalkıp açıklama yapıyor ‘Van çok güzel günler görecek’ diyor.
 

OSB başkanı 200’e aşkın  firma Van’a yatırım için sıra bekliyor diyor.


Van TSO başkanı kimse Van’ı terk etmemiş kötü niyetli insanların uydurmalarıdır diyor.



Van’ın öncüleri bunları söylerken hatta rakamlara yani istatistiklere dayanarak Van daha iyi olacak diyorlarsa azda olsa doğruluk payı vardır diye inanmak istiyorum. Umarım bu sözler günü kurtarmak için söylenen sözler değildir.


Herkes şunu bilmeliki  işlerinden dolayı bu ili terk edenler olabilir bu çok doğaldır. Yarın şartlar oluşursa başka insanlar yine daha iyi iş alanları için başka illere gideceklerdir, zaten bu hep böyle olmuştur. Ama giden her Vanlının gözü arkada kalmıştır. Ben şahsen Van’ımı hiç terk etmeyi düşünmedim. Biz inci kefal balığı gibiyiz ve biz, Van kedisi gibiyiz yani başka yerde yaşayamayız. Gitsekte mutlaka geri gelmenin hesaplarını yaparız. Bu nedenle kimse tilki kurnazlığı yaparak art niyetli açıklamalar yapmasın. Bu açıklamalar hiç kimseye yarar getirmez. Gidenler gider ama burada kalanlara büyük zarar verir. Yani işsizlik artar, güvensizlik artar ve kimse yatırım yapmaz, ne olursa yine Van’a ve Van lıya olur.




PKK ve BDP cenahıda açıklamalarına  ayar vermeli ve barış sürecine zarar verecek tutum ve davranışlardan uzak durmalıdır. Barışı istemeyen kesimler  böylesi kaos ortamı oluşturmak için sinsi tuzaklar kuruyor olabilirler. Kimse bu oyunlara gelmesin, herkesim kendi içini temizlemeli. Özellikle PKK kendi içindeki ergenekonunu temizlemeli aksi halde bu kirli kokular kürtler başta olmak üzere bu ülkeye çok zararlar verecektir.
 



Şimdi Van’daki  STK’ lara çok iş düşüyor biraz cesur ve çok dürüst olmak zorundalar. İçlerinde çok dürüst olanlar var, ancak köylü kurnazlığı yapanlarda maalesef var. Van’da BDP’ li, Ankara’da AKP’ li olan STK’ lar duruşlarını düzeltirlerse,  kimlik erezyonu yaşamazlarsa, bu ilin halkının ve esnafının gerçek sorunları ile ilgilenir kafa yorarlarsa hem kendilerine hemde  toplumlarına daha yararları olacaktır. Ama batı ile doğu arasında zihinsel olarak  git gelleri oynarsanız kısa zaman sonra yazılacak tarih sizi çok farklı anacaktır haberiniz ola.



Eğer Van’da söylenenler yani haraç, şantaj, tehdit olayları doğru ise bir toplumun hakları ve özgürlüğü için mücadale ettiğini iddia edenler bunu yapıyorsa yada çeşitli uzantıları yapıyorsa bu çok çirkin ve ahlaksız bir durum olur. Bu yapılanları da devlet  biliyorsa, ses çıkarmıyorsa, herkez kendi sorununu çözsün demeye getiriyorsa, yani süreç itibarı ile seyirci kalıyorsa, bu da devlet ahlaksızlığı olur. Aynı zamanda esnafın temsilcisi olduğunu iddia eden STK’ lar, varsa böyle çirkinlikler net tavır sergileyerek esnafın endişelerini gideren bir açıklama yapamıyorsa, kentin yandığının resmidir.




Son olarak demem odurki eğer yerinde ve zamanında kendi kimliğimizi koruyarak çirkin ve ahlaksız işlere bulaşanlara, halka zülmedenlere, halk adına ve devlet adına çeteleşenlere tepki gösteremiyorsak, kapalı kapılar ardındaki konuşmalarımız ucuz kahramanlıktan öteye gitmeyecektir.



Şunu bilinki artık hem devlet hemde PKK herkesin gerçek yüzünü bizden iyi biliyor. Hepsi süreci nasıl hasarsız geçiştirebilmenin hesaplarını yapıyor bilesiniz. Hiç bukelemunluğa gerek yok. Evinde oturarak ince hesaplar yapanlar, yada, ortalıkda dolaşarak hem ondan hem bundan görünerek ahkam kesenler, bir yerlere yaranmak için bazı karelerde görünenler bilsinlerki, safsızlara kimse güvenmez, size önerim aslınıza dönün ve kullanıldığınızın farkına varın.


Yani gücün sözüne değil sözün gücüne ve güçlünün değil adaletin gücüne dönün…
 
 
 

KAYNAK: vansiyaseti.com
  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER