Özel Lokman Hekim Van Hastanes...
MEBİT

Uzmanlardan Bayram Uyarısı

Özel Lokman Hekim Van Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Hanifi Yıldız, Ramazan ayı boyunca insan vücudunun değişikliğe uğradığını vurgulayarak, vatandaşların bu konuda dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Abone Ol

2014-07-26 15:25:00 | Son Güncelleme : 2024-03-20 14:57:14

Uzmanlardan Bayram Uyarısı

İnsan vücudunun her çeşit ortama ve değişikliğe ciddi şekilde adaptasyon gösteren bir yapı olduğunu belirten Özel Lokman Hekim Van Hastanesi Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Hanifi Yıldız, Ramazan ayı nedeniyle yeme ve içmede meydana gelen değişiklik haliyle insan vücudunda da bazı değişiklikler meydana getirdiğini söyledi.



30 gün boyunca yeme ve içme olmadığı için vücudun buna alıştığını, midede küçülme ve sindirim sisteminde değişikliklerin meydana geldiğini belirten Yıldız, “Ramazan ayı bittikten sonra özellikle bayram günü en çok dikkat edilmesi gereken şey, sindirim sisteminin hazır olmamasını göz ardı etmemektir. Çünkü 30 gün boyunca üç öğün yenilen yemekler iki öğüne indiği için haliyle mide de bir küçülme meydana gelir. Bu nedenle oruç tuttuktan sonra daha hızlı yemeye, hazır olmayan bir vücuda, bağırsak sistemine veya mide sistemine yüklenmemek, çok fazla aşırı yağ içeren örneğin çok fazla tatlıyı tüketmemek lazım” dedi.





Bayramda özellikle tatlı konusunda vatandaşların dikkatli olmasını gerektiğini aksi taktirde hoş olmayan durumlarla karşılaşabileceğinin altını çizen Yıldız, “Toplum olarak ikramı seviyoruz. Bu nedenle gidilen her yerde mutlaka bir şeyler ikram edilir. Bir günde ziyaret ettiğimiz 5-10 evin her birinde bir dilim tatlı bile yediğimizde mide fesada uğrar ve yediğini sindiremez. Ayrıca içindeki aşırı miktardaki şeker ve yağ, sindirim sistemi hazır olmadığı için bulantı, kusma, sindirim bozuklukları, midede yanma, reflü dediğimiz hastalıklarda azma gibi pek çok şikayetlere neden olabilir. Bunun yanında damar tıkanıklığı olan bir hastada, ani yüklenme sonucu kalp damar hastalıklarında, kalp krizlerine sebep olabilir ve çok olumsuz istenmeyen sağlık sorunları meydana gelebilir. Bizler vatandaşların bu konuda dikkatli olmalarını, Ramazan ayı boyunca sindirim sisteminin hızının yavaşladığını göz ardı etmeyelim” ifadelerini kullandı.




Vatandaşların bir hafta boyunca yemelerine dikkat etmeleri gerektiğini de dile getiren Yıldız, “Vatandaşların bir haftaya kadar mideye aşırı yüklenmemelerini, bilhassa yağlı yemekler, haşlama, etli ve yanında tatlının bulunduğu diyetlerden kesinlikle kaçınmalarını ve özellikle bol su tüketmelerini tavsiye ediyoruz” şeklinde konuştu.


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER