Van Sanat Platformu, ‘Savaşa k...
MEBİT

Van Sanat Platformu'ndan Savaşa Karşı İnat Bildirgesi

Van Sanat Platformu, ‘Savaşa karşı sanat’ bildirgesi yayımladı.

Abone Ol

2014-07-25 16:55:00 | Son Güncelleme : 2021-09-06 22:53:13

Van Sanat Platformu'ndan Savaşa Karşı İnat Bildirgesi

Eski Tekel binası önünde düzenlenen basın açıklamasında Van Sanat Platformu adına basın metnini okuyan Şenol Balı, tarihi birçok kadim uygarlığa dayanan ve ‘güneşin kenti’ diye adlandırılan Van’ın geçmişten bugüne bir köprü olduğunu belirterek, 1915’e kadar sanat ve kültür alanında birçok ilke ve devrime sahne olmuş kentin daha sonrasında karanlığa gömüldüğünü söyledi.



Sanatın gelişmesi, yaygınlaşması ve halka ulaşması adına birçok sanatçı ve aydınla bir araya geldiklerini, tarihi ve kültürel mirası sahiplenmek içgüdüsüyle günümüzün en yakıcı ve sarsıcı silah olan sanatın her alanda var olabilmesini istediklerini belirten Balı, “Savaşa Karşı Sanat’ sloganıyla bildirgemizi yayınlıyoruz. Sanatçının üretimlerini rahatlıkla ifade edebilmesi için demokratik tavırdan yana olmayan anlayış her zaman halkın önünde ciddi bir engel olarak bulunmuştur. Bizlerde bu durumdan derin rahatsızlık duyuyoruz” dedi.




Evrensel ve toplumsal beğenilerin, arayışların bir potada eriyerek sembolleştiği ve insanların yaşamında anlam bulduğu sanatın hiçbir zaman dar çerçevelere sığdırılıp, kişilere mal edilmemesi gerektiğini ifade eden Balı, “Sanat toplumsaldır ve toplumsal değerleri yansıtır. Toplumsal değerlerimiz geçmişimizde gizlidir şiarıyla geçmişin durağanlığına sığdırılmak istenen tarihi, akıcı ve ilerici sanatla birleştirip bir kilim gibi ilmik ilmik dokumak ve buluşturmaktır temel hedefimiz. Toplumsal gerçekliliğimizle, kültürümüzle, sanatımızla ve tarihimizle buluşmak, köklerimizin derinliklerine inmek, gün yüzüne çıkarıp insanlıkla buluşturmak için yola çıktık” ifadelerini kullandı.




Özgürlüğün önündeki engellerin sanatla aşılacağını dile getiren Balı, şöyle konuştu:


“Gri tonlarla boyanan beyinlerimiz gökkuşağına dönüşüne kadar hayatı yeniden sanatla buluşturana dek, fırçalarımızla, şiirlerimizle, tiratlarımızla, danslarımızla ve çığlıklarımızla mücadelemizi sürdüreceğiz. Bu anlayışla yola çıkarak iktidarlaşan ve tekelleşen yaşamımızı cendere altına alan tüm fikirlere karşı yola çıkıyoruz. Halkın sanatsal ve kültürel dünyasını zenginleştirmek maksadıyla hayatın tüm renklerini kucaklıyoruz. Sanatın bir lüks değil aslında bir gereklilik olduğunu düşünerek tüm kamuoyuna Van ilindeki tüm sanatçı dostlarımızla beraber tek güç olduğumuzu bildirmek isteriz.”


  • Etiketler : Van Haber
  • YORUM YAP
    Yorumlar (0)

    Bu habere ilk yorum yapan sen ol.

    ÖNERİLENLER